Крехката икономика на Пуерто Рико е изправена пред несигурно бъдеще,

...
Крехката икономика на Пуерто Рико е изправена пред несигурно бъдеще,
Коментари Харесай

Икономиката на Пуерто Рико е изправена пред несигурно бъдеще

Крехката стопанска система на Пуерто Рико е изправена пред нестабилно бъдеще, откакто губернаторът на острова Уанда Васкес Гарсед отхвърли съглашение, оповестено късно през вчерашния ден, което щеше да понижи държавния дълг на американската територия с 70%.

Споразумението е най-голямото такова досега, откакто държавното управление на острова разгласи през 2015 година, че не е в положение да се оправи с натоварения си с над 70 милиарда $ държавен дълг. Така през май 2017 година Пуерто Рико разгласи фалит.

Не е ясно обаче дали договорката ще стане дефинитивна, откакто Васкес съобщи, че тя слага прекомерно огромна тежест върху пенсионерите на острова. Сделката също по този начин изисква законодателно утвърждение и позволение от федерален арбитър, който следи дълговата рецесия на Пуерто Рико, написа Associated Press.
 Пуерто Рико свърши парите
Пуерто Рико свърши парите

Щетите са за $95 милиарда, а островът няма средства даже за заплати на помагащите след бедствието

" Ако притежателите на облигации получават по-добри условия в процеса на неплатежоспособност, то това би трябвало да се отнася и за пенсионерите. Това е съществена правдивост ", сподели Васкес.

Икономистът от Пуерто Рико Жозе Карабало е на мнение, че договорката може да заплаши главните държавни служби и да остави острова без задоволително средства, с цел да отговори на идните потребности от естествените бедствия. " Рискът от втори фалит и продължителна криза е по-голям от преди ", сподели пред AP.

Това е последният конфликт сред губернатора и федералния надзорен съвет, който следи финансите на Пуерто Рико и който реализира съглашението с няколко групи кредитори за понижаване на облигационния дълг на острова от към 35 милиарда $ до почти 11 милиарда $.

Натали Яреско, изпълнителен шеф на борда, съобщи, че въпросите към банкрута на острова наложително би трябвало да бъдат решени.

" Новото съглашение е още една стъпка напред за Пуерто Рико, което приближава острова до края на банкрута и началото на същинско икономическо възобновяване ", уточни тя в изказване.

Членовете на съвета обаче не разясниха отхвърлянето на съглашението от страна на губернатора.

Съобщението идва, когато Пуерто Рико се бори да се възвърне от урагана " Мария ", който мина през острова на през 2017 година и серия от мощни трусове, които нанесоха огромни вреди и унищожиха стотици здания по южния регион на острова.

През уикенда държавните чиновници на Пуерто Рико, в това число Васкес, упрекнаха борда в закъснение на утвърждението за освобождение на средства за подкрепяне на засегнатите от земетресенията. По-късно бордът отхвърли в писмо тези обвинявания.

Мнозина подлагат на критика администрацията на Васкес поради реакцията след земетресението от 6,4 по Рихтер, което умъртви един човек на 7 януари.

Пуерто Рико е затънала в криза от 13 години и почти половин милион души са напуснали острова през последното десетилетие, бягайки от икономическата рецесия и следствията от естествените бедствия.
 Съединени американски щати дава $18.5 милиарда, с цел да възвърне Пуерто Рико
С $18.5 милиарда Съединени американски щати възвръща най-бедната си и наранена от ураганите територия

Поправянето на унищожените жилища и инфраструктура на острова ще коства скъпо
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР