Кредитите за реалната икономика се увеличават с 3,6% през последната

...
Кредитите за реалната икономика се увеличават с 3,6% през последната
Коментари Харесай

Банките преструктурират лошите заеми в бизнес кредитирането

Кредитите за действителната стопанска система се усилват с 3,6% през последната една година до общо 23,5 милиарда лева Това демонстрират данните на Българска народна банка към края на месец октомври. Общият размер на заемите, които банките са отпуснали на бизнеса е повишен от началото на пандемията с 250 млн. лева Междувременно банките също по този начин отсрочиха заеми на предприятията на обща стойност 7 милиарда лева по силата на мораториума на Българска народна банка за поддръжка на сдруженията, които имат спад на приходите заради Коронавирус рецесията. Гратисният интервал изтича на 31 март 2021 година, когато погасяването на тези заеми би трябвало да стартира още веднъж.

Към края на октомври необслужваните заеми на бизнеса възлизат на 13,9% от общия размер. От началото на пандемията се  следи понижение на размера на неприятните бизнес заеми с към 250  млн. лева В края на март те представляваха дял от 15%. Това приказва, че в българските банки към този момент е почнало преструктуриране на необслужваните отговорности и подготовка за новата вълна рискови позиции през идната година, за която и представители на ЕЦБ предизвестиха.

Значителен растеж има при общия размер на жилищните заеми. Към края на октомври те възлизат на 11,8 милиарда лева, което е с 12% повече на годишна база. Само от началото на пандемията техният  размер набъбна с 716 млн. лева, макар привидно  намалената икономическа интензивност за огромен интервал от време. При ипотеките освен няма утежняване на качеството на заеми, а в противен случай – има доста усъвършенстване. Докато през октомври 2019 година неприятните заеми при жилищното кредитиране са били 9,1%, то в този момент те заемат дял от 5,4%.

Чувствително повишение на необслужваните заеми има при потребителското кредитиране. При тях неприятните заеми нарастват с 13% за последните 12 месеца, а делът им – от 8,1% на 8,7% от всички отпуснати заеми в бранша. Потребителското кредитиране възлиза на 11,9 милиарда лева, с 6% растеж на годишна база към края на октомври.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР