Кредитите за малки суми стават все по-популярни и се увеличават

...
Кредитите за малки суми стават все по-популярни и се увеличават
Коментари Харесай

Теглим все повече „малки” кредити

Кредитите за дребни суми стават все по-популярни и се усилват в България с над 10 на 100 за последните 5 години, демонстрират представени от Българска телеграфна агенция разбори на Асоциацията за отбрана на потребителите съгласно регистрите на Българска народна банка. На този декор, порастват необслужваните вземания, а колекторските компании не престават да изкупуват рекордни по размер отговорности, до момента в който оперират без задоволително законови гаранции за отбрана на потребителите, предизвестяват специалисти.

Над половината от всички средства, които са отпуснати, са за суми до 1000 лв.. Този тип заеми са заемали дял от 44,3 % от всички отпуснати заеми при започване на 2014 година, а през тази година нарастват до 53,9 на 100 от всички заеми за жители.
Длъжниците в България: Мъже на към 30 година с обучение и трудов контракт Основно отговорностите са към банки, телекомуникационни компании и компании за бързи заеми
За същия интервал, общата сума по заемите скача с близо 20 на 100, от 18,5 милиарда лв. през 2014 година до 22,1 милиарда лв. през 2019 година Към края на март на тази година заемите за суми до 1000 лв. са общо 1 585 490, като това е растеж от 12.5 на 100 на годишна база (+176 хиляди броя). За съпоставяне, броят на всички заеми на жители у нас регистрира годишен растеж от 11,8% (+309 хил.), достигайки до 2 940 674 броя.

От Асоциацията за отбрана на потребителите дефинират като извънредно тревожни данните за междинния размер на дълга, който през 2018 година се приближава до междинната брутна работна заплата и доближава 1161 лева на консуматор, в съпоставяне със 775 лева за 2017 година
„ Чети етикета ”: Забогатяхме ли или теглим повече заеми поради ниските лихви? Според икономиста Лъчезар Богданов растежът е поради спад на лихвите и по-високите приходи, а съгласно Любослав Костов от КНСБ хората теглят дребни суми, с цел да посрещат неотложни потребности
Организацията предизвестява, че огромна част от неприятните заеми отиват в колекторски компании, чиято активност не е регламентирана у нас. Очаква се и 2019 година да е рекордна за този отрасъл с изкупени заеми за над 2,5 милиарда лева, а необслужваните вземания има възможност да надвишават 60%.

Страната ни би трябвало да синхронизира законодателството си с Европейски Съюз, с цел да се дадат повече права на потребителите от неравноправни клаузи в договорите с монополни сдружения, колектори, бързи заеми, банки и кредитни институции, приканват от асоциацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР