Кредитите, които фермерите са взели за изхранване на животните си

...
Кредитите, които фермерите са взели за изхранване на животните си
Коментари Харесай

Изтича срокът, в който животновъдите могат да разсрочват кредити

Кредитите, които фермерите са взели за изхранване на животните си от Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) през интервала 2008-2012 година, се отсрочват с една година. Това реши на своето постоянно съвещание Управителният съвет на Държавен Фонд „ Земеделие “ (УС на ДФЗ).

Удължаването на интервала за погасяване на отговорностите на стопаните е по искане на браншовите организации по отношение на продължаващата икономическа рецесия, провокирана от експанзията на Русия против Украйна, която се отразява изключително съществено върху селското стопанство, като едни от най-сериозно засегнатите са дребните и междинните предприятия.

Животновъдите могат да подават заявки за отлагане на отговорностите си в регионалните дирекции на Държавна фирма „ Земеделие “ от 13 ноември до 30 ноември 2023 година От тази опция могат да се възползват кредитополучатели с отсрочени заеми до 27 ноември 2023 година както следва:

Птицевъди с заеми за фураж от 2008 и 2010 г.

Свиневъди с заеми за фураж от 2008 и 2010 г.

Животновъди с заеми за фураж от 2008, 2009, 2010 и 2012 г.

Заемите, които стопаните дължат на ДФЗ, би трябвало да бъдат обезпечени в размер на 110 % върху дълга (главница и лихва). Обезпеченията следва да бъдат учредени в интерес на Фонда най-късно до 31.01.2024 година Размерът на лихвата е 4.5%.

Припомняме, че не се позволява отлагане на заеми на кредитополучател, за който е намерено произвеждане по неплатежоспособност по реда на Търговския закон към датата на подписване на анекса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР