Кредитите, които фермерите са взели за изхранване на животните си

...
Кредитите, които фермерите са взели за изхранване на животните си
Коментари Харесай

До 30 ноември животновъдите кандидатстват за разсрочване на кредити

Кредитите, които фермерите са взели за изхранване на животните си от Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) през интервала 2008-2012 година, се отсрочват с една година. Това реши на своето постоянно съвещание Управителният съвет на Държавен Фонд „ Земеделие “ (УС на ДФЗ).
Удължаването на интервала за погасяване на отговорностите на стопаните е по искане на браншовите организации по отношение на продължаващата икономическа рецесия, провокирана от експанзията на Русия против Украйна, която се отразява изключително съществено върху селското стопанство, като едни от най-сериозно засегнатите са дребните и междинните предприятия.
Животновъдите могат да подават заявки за отлагане на отговорностите си в регионалните дирекции на Държавна фирма „ Земеделие “ от 13 ноември до 30 ноември 2023 година От тази опция могат да се възползват кредитополучатели с отсрочени заеми до 27 ноември 2023 година както следва:
    • Птицевъди с заеми за фураж от 2008 и 2010 година
    • Свиневъди с заеми за фураж от 2008 и 2010 година
    • Животновъди с заеми за фураж от 2008, 2009, 2010 и 2012 година
Заемите, които стопаните дължат на ДФЗ, би трябвало да бъдат обезпечени в размер на 110 % върху дълга (главница и лихва). Обезпеченията следва да бъдат учредени в интерес на Фонда най-късно до 31.01.2024 година Размерът на лихвата е 4.5%.
Припомняме, че не се позволява отлагане на заеми на кредитополучател, за който е намерено произвеждане по неплатежоспособност по реда на Търговския закон към датата на подписване на анекса.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР