Кредитирането ще продължи да расте и през 2022 г., ниските

...
Кредитирането ще продължи да расте и през 2022 г., ниските
Коментари Харесай

Има ли балон в жилищното кредитиране - спокойствието на банкерите срещу опасенията на регулатора

Кредитирането ще продължи да пораства и през 2022 година, ниските лихвени равнища ще се запазят, а консолидационните трендове в банковия бранш ще продължат. Сред главните провокации пред финансовите институции остават свиващите се благоприятни условия да печелят от главния си бизнес модел, свръхрегулациите, изключително в подтекста на растящата конкуренция от страна на финтех бранша, както и цифровата промяна и обвързваните с нея въпроси на киберсигурността. Около тези заключения се сплотиха представителите на банковия бранш на проведената от " Капитал " конференция " Банките и бизнесът ".

Като цяло позитивните настройки на банкерите за 2022 година обаче срещнаха за следващ път предизвестия от регулатора за акумулиращите се опасности и най-много за допустимо прегряване на ипотечния пазар.
Спокойствието на банкерите
Според банкерите и през идната година фактор за опазване на кредитната интензивност ще бъдат евтиното финансиране и растящите заплати, които покачват и покупателната дарба. Сред моторите, съответно във връзка с ипотечния пазар, ще бъдат и достъпността на жилищните парцели по отношение на приходите, както и търсенето на по-големи жилища от страна на клиентите. А растящата инфлация, която " изяжда " банковите депозити, като води до мощно негативни действителни лихвени проценти, ще играе роля и за пренасочване на част от рекордно високите спестявания към други капиталови други възможности, като по този метод също ще способства и за растежа на кредитния пазар.

" Тенденциите, които до момента се обрисуват, не са нещо, което не е обикновено на пазара. В момента растежът на цените на недвижимите парцели следва някакъв тренд, който никога не е стигнал до равнището, в което можем да приказваме за балон ", разяснява изпълнителният шеф на Банка ДСК и ръководител на Асоциацията на банките в България Диана Митева. По думите й, измерено като дял от Брутният вътрешен продукт жилищното кредитиране в страната е измежду най-ниските в Европа - към 10%, като евентуално до края на годината ще стигне 11%, само че това е надалеч под междинното за останалите страни ниво към 40%.
Реклама
" През 2007-8 година минималната работна заплата беше 200 лева, сега е три пъти по-висока, а приказваме, че цените на жилищата вероятно могат да доближат 2008 година - т.е. достъпността спрямо тогава е много по-различна ", означи от своя страна Борислав Генов, шеф " Банкиране на дребно " в Уникредит Булбанк. Той също разяснява растежа на размера на ипотечното кредитиране по отношение на Брутният вътрешен продукт, като уточни, че от към 3% през 2007-8 година цената на индикатора е намаляла до 1.2% макар рекордните растежи и огромния размер ипотеки на пазара.

" Европейската централна банка (ЕЦБ) споделя, че инфлацията е краткотрайно събитие, че идната година ще се успокои и че те ще продължат със тласъците. Което обуславя политиката на останалите банки. Ниските лихви по заемите ще продължат сигурно и идната година, изрично ", разяснява от своя страна основният изпълнителен шеф на Пощенска банка Петя Димитрова, като отсече, че балон няма. Тя посочи, че в този момент банките са доста по-консервативни и в случай че през 2008 година броят на отпуснатите ипотечни заеми е бил към 130 хиляди, в този момент те са към 180 хиляди, или растеж от порядъка на 35-38%, до момента в който растежът в заплатите е троент. " Инфлацията на заплатите към този момент е реалност и в идващите няколко години ще продължи, само че за разлика от Европа България има доста огромен марж това да продължи това - нашите заплати са много по-ниски, което значи, че не можем да кажем, че това ще повлияе чак толкоз отрицателно ", сподели тя.

Главният изпълнителен шеф на ОББ и кънтри управител на KBC Group за България Питър Рубен също се съгласи с сътрудниците си, като посочи относително умерените съотношения на отпуснатите заеми към цената на обезпеченията (т. нар. loan-to value или LTV съотношение). Той сподели, че схваща терзанията на регулатора, само че в случай че въпросът е дали в този момент има балон, отговорът е " Не " и в ОББ не им се постанова да обострят риск апетита си, с цел да реализират напредък.
Опасенията на регулатора
На фона на оптимизма на банкерите обаче подуправителят на Българска народна банка Калин Христов предизвести бранша за заплахата и от продължителна инфлация, и от балон на пазара. По първия параграф той изясни, че съгласно него позицията на ЕЦБ, че инфлацията е краткотрайна, е извънредно неустойчива. " Вероятността ЕЦБ да е права за това е съвсем клоняща към нула. Ние седим върху огромен риск и те го подценяват. Комуникацията на ЕЦБ може извънредно бързо да се промени - това се е случвало исторически ", съобщи Христов. Затова и съгласно него тактиката на някои банки да насочват клиенти към по-доходоносни, само че и по-рискови артикули като фондове, инвестиращи в акции, въпреки концептуално вярна, може да се окаже, че не се осъществя в сполучлив миг. И възможните загуби може да донесат репутационни вреди на банките.
Реклама
По отношение на парцелите Христов изясни, че го тормози 2008 година да се употребява като насочна точка за съпоставения, тъй като тогава сме видели не просто балон, а колосален балон. Заради рисковете от ускореното жилищно кредитиране през септември Българска народна банка към този момент разгласи, че ще изисква по-голям антицикличен финансов буфер от есента на 2022 година, а сигналът който централният банкер даде, е, че това е единствено началото на стягането по тази линия и може да се чакат нови покачвания. " По отношение на недвижимите парцели постоянно тръгваме от разбирането, че ние в никакъв случай не знаем ex ante дали има балон или не - разбираме го, откакто той се поправя. Не знаем, само че е хубаво да сме внимателни. Дългото време на ниски лихвени проценти кара хората да вземат повече риск и генерира цени, които са неравновесни - това би трябвало да го имаме поради ", уточни той.
Консолидацията и новите бизнес модели
Засилената кредитна интензивност се обуславя и от опитите на банките да компенсират свиването на лихвените си доходи, които обичайно генерират съществена част от облагите им. Този тренд на понижение на чистия лихвен марж мъчно ще бъде извърнат, предвижда Калин Христов, като означи, че тази нужда от по-голям мащаб е и един от факторите, оказващи въздействие върху консолидационните трендове на пазара. В тази посока работят и непрекъснатите регулации на пазара, които по думите му ще нарастват, което пък ще трансформира банките в ютилити бизнес от тази позиция. " Доходността на този бизнес дълготрайно ще понижава, което изисква по-голям мащаб на активност и икономии от мащаба ", показва той.

Сред трендовете, които и в идващите години ще оформят образа на бранша, представителите на банките обрисуваха и възходящия регулаторен напън, свърхконкуренцията от навлизащите на пазара играчи от финтех промишлеността, цифровата промяна, както и набиращата известност тематика за консолидираното на екологичните, обществените и управническите фактори (ESG) в бизнес модела.

" Дигиталната промяна сигурно е тренд, който бързо се форсира. Ситуацията с COVID-19 форсира смяната в връзките ни с клиентите и това е необратима наклонност, която ще набира от ден на ден скорост ", разяснява Питър Рубен. " Горещият спор за устойчивото финансиране и ESG също е необратима наклонност и същинско предизвикателство на нашето време и за нашето общество. Можем да дискутираме метода, по който би трябвало да се подходи към този проблем, само че нерешаването му би имало голяма цена за обществото. Така че това е нещо, което в огромна степен ще дефинира нашия бранш и метода, по който работим и по който поддържаме връзка с клиентите си, с цел да изпълним този преход ", добави той.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коронавирус 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Данъци и обезпечаване 3 Икономика 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Start Up Реклама
Що се отнася до новите модели на работа в изискванията на растяща конкуренция с финтех фирмите, един от инструментите, които банките към този момент могат да употребяват в опит да задържат или да върнат част от клиентите си, привлечени от финтех играчи, са така наречен незабавни разплащания (instant payments). Тази опция към този момент е налична с помощта на инфраструктурата Blink, основана от Националната картова и платежна скица, която е част от БОРИКА. " Имаме към този момент първите две сертифицирани банки и първите заплащания. В края на януари минаваме всичките разплащания по SEPA стандарт и оттова нататък единствено от банките зависи какъв брой бързо ще се приспособяват и употребяват наличната технология ", изясни основният изпълнителен шеф на БОРИКА Мирослав Вичев.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР