Кредити за над 178 млн. лв. са одобрили търговските банки

...
Кредити за над 178 млн. лв. са одобрили търговските банки
Коментари Харесай

Над 178 млн. лв. са одобрените кредити по двете гаранционни програми на ББР |

Кредити за над 178 млн. лева са одобрили комерсиалните банки по двете гаранционни стратегии, ръководени от Българската банка за развиване. Това демонстрират данните на финансовата институция към 26 октомври.

643 са утвърдените български микро-, дребни и междинни предприятия по гаранционната стратегия за поддръжка на бизнеса, обиден от пандемията COVID-19. Общият размер на доказаните за гарантиране заеми е 90,7 млн. лева

Най-сериозен интерес към програмата са показали компании от секторите търговия, туризъм, превоз и произвеждане. Сред подкрепените са още компании в областта на селското стопанство, строителството, услугите и рекламната активност.

Физическите лица, които са утвърдени да получат безлихвени заеми до 4500 лева, към този момент са над 21 000. Общата им стойност е малко над 88 млн. лева Исканията за разпределяне на заем надвишават 32 700, като сега се преглеждат 710. Средният размер на заемите е 4 224,35 лева

По програмата в поддръжка на бизнеса ББР подсигурява отпущането на заеми до 300 хиляди лв. за дребни и междинни предприятия, които търпят отрицателните последствия от пандемията. Кредитите се отпускат от 8 банки-партньори, при понижени условия за поръчителство и опция за гратисен интервал до 3 години.

Финансовите институции, които отпускат заемите, са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Търговска банка и УниКредит Булбанк.

Банките-партньори могат да включват в програмата както нови, по този начин и съществуващи заеми. Условието е компаниите да изпитват усложнения през 2020 година и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година.

По другата антикризисна стратегия – за безлихвено кредитиране на физически лица, се отпускат заеми до 4 500 лв. – едновременно или до три транша от по 1500 лв.. Кандидати могат да бъдат чиновници, които са били в насилствен неплатен отпуск или самоосигуряващи се лица, чиято активност е била краткотрайно прекратена поради изключителната конюнктура. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Партньори по програмата са 12 търговски банки, 10 от които не престават да одобряват заявки за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа капиталова банка, Търговска банка, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка.

Срокът за кандидатстване и по двете гаранционни стратегии на ББР е до края на 2020 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР