Кредити с гаранции от ЕИФ Най-активен донор на гаранции по

...
Коментари Харесай

По-изгодните заеми

Кредити с гаранции от ЕИФ

Най-активен донор на гаранции по заеми е Европейският капиталов фонд (ЕИФ), който да вземем за пример предходната година реализира връх - с финансирането от него банките могат да натрупат портфейл от над 1.5 милиарда евро. Специално за превъзмогване на коронавирус рецесията и с помощта на 1 милиарда евро, отключени по така наречен проект " Юнкер " (Европейски фонд за стратегически вложения, EFSI), ЕИФ даде гаранции за над 2.2 милиарда евро на финансовите медиатори в Европа по линия на главните му гаранционни принадлежности. През април 2020 година бяха оповестени и обновените предложения за заявяване на интерес от страна на банките и останалите финансови медиатори по стратегиите COSME, InnovFin, EaSI и CCS. Впоследствие кандидатстването по стратегиите беше удължено до края на юни 2021 година Параметрите варират за обособените стратегии, като при някои от тях гаранциите могат да доближат до 90% от цената на всеки заем. По някои от схемите работят и български банки.

Паралелно с това към поддръжка за потърпевшия от пандемията бизнес в България се насочват и рециклираните средства по програмата JEREMIE, по която до момента в страната с близо 900 млн. евро под формата на заеми и дялови участия са финансирани към 10 хиляди компании - върнатите от тях главници и лихви се реинвестират в нов гаранционен инструмент, посредством който до дребни, междинни и междинни компании в страната ще доближат 800 млн. евро. Средствата се отпускат от шест банки - Прокредит банк (България), Обединена българска банка, Пощенска банка, Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк и Банка ДСК, от които се чака да провиснал контрактувания портфейл от 800 млн. евро в границите на 2-3 години. По инструмента се дава оборотно финансиране до 3 млн. евро, като се чака от него да могат да се възползват към 6000 дребни бизнеса. Гаранцията на ЕИФ покрива до 80% по всяка обособена експозиция, а на равнище портфейл таванът е 25% от загубите за банките.

В рамките на 2020 година ЕИФ е сключил 20 нови гаранционни съглашения с български финансови институции. Общо за годината фондът реализира 10-годишен връх в страната, като отключи към 1.8 милиарда евро финансиране за локалния дребен бизнес, от които 1.2 милиарда евро са по особено създадени в отговор на коронавирус рецесията гаранционни принадлежности.

През март 2021 година беше подписано първото за България гаранционно съглашение по новия механизъм " Европейски гаранционен фонд " (ЕГФ) - с Райфайзенбанк. По него до края на годината банката ще кредитира локалния бизнес с 85 млн. евро, като за всеки заем ще бъде предоставена 70% гаранция от ЕИФ. Максималният размер на финансирането за една компания е 7.5 млн. евро. ЕГФ е нов гаранционен механизъм, основан от страните Европейски Съюз в отговор на рецесията, чийто общ размер е 25 милиарда евро и би трябвало да се разпредели през тази година. Кредити с гаранции от ББР

Още при започване на пандемията държавното управление даде на държавната банка 500 млн. лева, с които да поеме гаранции по отпускани от комерсиалните банки заеми. Програмата започва относително постепенно, девет банки желаеха да работят по схемата, през есента заемите станаха налични и за огромни сдружения и кандидатстването за ресурса беше удължено доникъде на тази година. Първоначалните оценки бяха, че гаранциите ще генерират заеми за към 2 милиарда лева Актуалната информация за към този момент генерирания портфейл демонстрира непретенциозен интерес - отпуснатите заеми към 20 март са за 180 млн. лева, които са стигнали до към 1300 компании, т.е. има още доста разполагаем запас по програмата. Тя обаче е лимитирана във времето и на този стадий се планува заявки да се одобряват до 23 юни. Наскоро беше признато и решение на държавното управление ББР да може да пренасочва запас сред антикризисните си ограничения, тъй че евентуално част от сумата да отиде за безлихвени заеми за жители, чиито приходи са потърпевши поради ковид-19, по която към този момент плануваните 200 млн. лева бяха на практика изчерпани.
Пари за бизнеса
Най-общо по заемите фирмите би трябвало да дават по-малко поръчителство (с най-малко 50%) и би трябвало да получат по-изгодна рента (с 0.8% под стандартната). Банката може да им предложи до 36 месеца гратисен интервал. Компаниите би трябвало да покажат, че пандемията ги е затруднила: имат спад в оборота след началото на епидемията, неплатени вземания от клиенти и други Малките и междинните предприятия могат да получат до 1 млн. лева, а огромните - до 2 млн. за оборотни или капиталови цели. Има опция банките да включат и към този момент отпуснати по общоприет ред заеми към гаранцията, като по този начин облекчат погасителния проект - с по-ниски вноски, гратисен интервал или разсрочване. Гаранцията на ББР е 6-годишна. Ето и лист на банките, които работят с ББР, както и настоящи данни коя какъв брой е усвоила:
Автор: Капитал
Заемите с гаранции от Фонда на фондовете (ФнФ)

Заделеният запас тук е най-скромен - 158 млн. лева, и целият към този момент е разпределен сред девет банки (виж таблицата по-долу). Изчисленията на ФнФ са, че тези средства ще генерират заеми за сред 670 и 790 млн. лева Тъй като множеството съглашения са подписани в края на предходната или началото на тази година, а отчитането е тримесечно, няма елементи какъв брой от ресурса е раздаден, само че евентуално множеството още е разполагаем. Всяка банка има година и половина след подписване на контракта за разпределяне на заемите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР