Крайнодясната Партия на свободата може да влезе в управлението на

...
Крайнодясната Партия на свободата може да влезе в управлението на
Коментари Харесай

Изборите в Австрия отвориха пътя на крайнодесните към властта

Крайнодясната " Партия на свободата " може да влезе в ръководството на Австрия, откакто на вчерашните избори консерваторите на младия Себастиан Курц взеха първото място, само че без парламентарно болшинство.

" Народната партия " на 31-годишния Курц получи 32%, до момента в който " Партията на свободата " и социалдемократите се борят за второ и трето място. Крайният резултат ще бъде прочут най-рано в понеделник късно вечерта поради преброяването на бюлетините, пуснати по пощата. Те са близо 900 000, написа организация " Ройтерс ".

Курц ще се нуждае от съдружен сътрудник и взаимното ръководство с " Партията на свободата " наподобява като най-вероятната алтернатива, въпреки че той не е изказал безапелационни желания до момента.

Други разновидности също са вероятни, защото социалдемократите по-рано тази година анулираха вътрешнопартийната възбрана за коалиция с крайнодесните. Но в случай че лявата партия е трета, а " Партията на свободата " - втора, те надали ще се съгласят на договорка, която ще направи водача на крайнодесните Хайнц-Кристиан Щрахе канцлер. Досегашният социалдемократически канцлер Кристиан Керн разяснява, че надали ще откри общ език с консерваторите на Курц.

Проучвания на института SORA плануват победа за " Народната партия " с 31.6%, второ място за социалдемократите с 26.9% и " Партията на свободата " с 26%. Статистическата неточност е 0.7 процентни пункта. Прогноза на ARGE Wahlet дава на лявата партия 0.5 процентни пункта преднина.

Крайнодесните се завръщат

" Партията на свободата " е учредена от някогашни нацисти и е изхвърляла свои членове поради нацистки кавги. Сестринските ѝ партии са " Алтернатива за Германия " и френската " Национален фронт ". Нейни представители настояват, че антисемитските ѝ членове биват изхвърляни и че политическият ислям е общ зложелател на партията и на Израел.

" Партията на свободата " е взела участие в социалистически държавни управления през осемдесетте години, само че когато през 2000 година влезе в коалиция с консерваторите, страните от Европейски Съюз реагираха остро. Антиимигрантската изразителност на тогавашния ѝ водач Йорг Хайдер провокира 14 страни да понижат двустранното съдействие с Виена, до момента в който отчет от висши дипломати не разгласи, че правата на индивида в нея не са застрашени.

Миналата година " Партита на свободата " изиска референдум за излизане от Европейски Съюз. В последните месеци смекчи антиевропейската си изразителност, само че още упорства по-слабите членове на еврозоната да я изоставен и Виена да заплаща по-малко в общия бюджет. Австрия влезе в Европейски Съюз през 1995 година, откакто две трети от популацията гласоподава " за ". Скорошните изследвания демонстрират поддръжка от към 75% за участието в съюза.

Успехът на " Партията на свободата " би раздрусал изоснови (както искаше и самият Курц) австрийската политика, доминирана десетилетия наред от обединения сред консерваторите и социалдемократите.

Резултатът ще даде на Курц и мандата да извърши главните си претенции - да затвори минаващите през Австрия и Средиземноморието мигрантски направления и да ограничи обществените помощи за бежанци, както и за чужденци, които са прекарали в страната по-малко от пет години. Част от тази изразителност му оказа помощ да измести " Партията на свободата " от ситуацията ѝ на първа мощ в изследванията, което тя заемаше близо година до тази пролет.

След вота Щрахе още веднъж упрекна Курц, че с обещанията си на процедура е откраднал програмата на крайната десница. " Доволни сме от този голям триумф и едно е ясно: близо 60 % от австрийското население гласоподава за програмата на " Партията на свободата. "

Реакцията на Европейски Съюз

Министрите на външните работи на Европейски Съюз поздравиха Курц с успеха, само че някои от тях показаха паника от възхода на крайнодесните.

" Нямам проблем със Себастиан Курц като човек. Не следваме едни и същи политически линии, само че това в никакъв случай не е било проблем и няма и да бъде ", разяснява топ дипломатът на Люксембург Жан Аселборн, представен от организация " Ройтерс ". Той предизвести Виена да не се сдружава с страни с твърдо отношение към мигранцията като Унгария.
Унгарският външен министър Петер Сиярто изрази наслада от успеха на Курц и разяснява, че чака в бъдеще Вишеградската четворка да работи по-често с Австрия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР