Крайнодясната партия на Герт Вилдерс спечели повечето места на изборите

...
Крайнодясната партия на Герт Вилдерс спечели повечето места на изборите
Коментари Харесай

Какво предстои след вота в Нидерландия?

Крайнодясната партия на Герт Вилдерс завоюва множеството места на изборите в Холандия, съгласно екзитполове, само че фрагментираната политическа система на страната значи, че ще са нужни месеци на договаряния, преди да бъде образувано идващото държавно управление. Ето какво се чака, откакто Партията на свободата (PVV) на Вилдерс завоюва 35 места в Народното събрание пред левите партии с 26 места и дясноцентристките с 23.


" Сложни и вълнуващи " договаряния

76 е магическото число. Толкова са местата в 150-местния парламент, нужни на всяка коалиция, с цел да ръководи. Веднага щом излязат окончателните резултати, ще излязат калкулаторите, с цел да се види каква композиция от многото състезаващи се страни може да стигне до това число. Новата Камара на представителите се събира, с цел да стартира работа по съставянето на кабинет - " комплициран и трогателен развой ", както го разказва уеб страницата на самия парламент. Първо, политическите партии назначават " скаут ", който да стартира първичните договаряния. След това Народното събрание назначава " осведомител ", който да очертае вероятните очертания на съдружно съглашение. Преди 2012 година това лице беше назначавано от монарха. Когато наподобява, че група партии могат да работят дружно, се появява " форматор ", който съвсем постоянно е индивидът, спечелил изборите. Този човек стартира деликатната работа по построяването на евентуален кабинет. Ако всичко е контрактувано, партиите подписват съдружно съглашение и новото държавно управление излага проектите си в Народното събрание, последвано от избор на доверие.

Колко време ще отнеме това?

Партиите се състезават да вкарат колкото се може повече от стратегиите си в съдружното съглашение и това се прави даже преди конкуренцията за министерски постове. Сформирането на последното държавно управление на премиера Марк Рюте лиши рекордните 271 дни. Този път може да отнеме даже повече време. „ На фона на високата фрагментация образуването на държавно управление остава даже по-важно от точния избирателен резултат “, сподели Херман Бетен от Teneo Research Group. Повечето анализатори не чакат държавно управление да бъде формирано преди средата на 2024 година

Кой командва тогава?


Докато новото държавно управление не постави публична клетва, кабинетът и министър председателят в оставка ръководят страната, в този случай това е Марк Рюте. Той провокира предварителните избори, когато кабинетът му се срина поради имиграционната политика, и разгласи, че напуща политиката. Нещата вървят много безпрепятствено през междинния интервал. Това е изпитан развой, защото в никакъв случай в холандската история една партия не е спечелила повече от 50 % от гласовете.

Колко постоянни са обединенията?

Проблемът със системата е, че с толкоз слаби болшинства в Народното събрание, обединението постоянно зависи от милостта на по-малките партии, в случай че те отдръпват поддръжката си. Коалициите би трябвало да включват към този момент необятен набор от партии, които постоянно са релативно надалеч една от друга политически и които са се атакували взаимно по време на предизборната акция. Последната коалиция на Рюте беше изключително нежна и в последна сметка се разпадна поради „ непреодолими разлики “ по отношение на имиграцията.

Какво следва за Рюте?

Известен по света, че пътува с велосипед на работа, от време на време хапвайки ябълка по пътя, Рюте беше мощен глас в Европа. Понякога дразнеше южните си сътрудници с условията за съблюдаване на фискалната дисциплинираност. Ширят се клюки, че желал да стане новият общоприет секретар на НАТО, когато Йенс Столтенберг се отдръпна. Рюте омаловажи концепцията, въпреки да призна, че би била " забавна роля ". Той обаче счита, че постът би трябвало да се даде на жена. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР