Крайнодясната партия "Лига" води на изборите за Европейски парламент в

Крайнодясната партия "Лига" води на изборите за Европейски парламент в ...

Лигата на Матео Салвини води на евроизборите в Италия.


Крайнодясната партия "Лига" води на изборите за Европейски парламент в Италия, изпреварвайки коалиционния си партньор - Движение "Пет звезди", което губи около една трета от избирателите си за една година, показват прогнозни резултати, цитирани от Ройтерс.

Ако бъдат потвърдени, тези резултати могат да променят баланса на силите в измъчваното от вътрешни противоборства правителство и да дадат по-голяма власт на лидера на "Лигата" и вицепремиер Матео Салвини, който настоява за огромни намаления на данъците. Според различни екзитполове "Лигата" печели между 26 и 31 процента от гласовете, което е значително повече от 17-те процента, които взе на парламентарните избори през 2018 г. и от 6,2 процента, получени на евровота през 2014 година. Безкомпромисните антиимигрантски послания увеличиха подкрепата за тази формация, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Втора се нарежда опозиционната лявоцентристка Демократическа партия с между 20,5 и 25 процента от гласовете. На миналогодишните парламентарни избори тя спечели 18,7 процента, а на тези за Европейски парламент преди пет години взе 40,8 на сто.

Движение "Пет звезди", водено от другия вицепремиер Луиджи ди Майо, получава между 18,5 и 23 на сто според прогнозните резултати, представени от четири телевизии. "Пет звезди" получи 32 на сто от гласовете на миналогодишните парламентарни избори и 21,1 на сто на евроизборите преди пет години.

Източник: novini.bg