Крайнодясната партия Алтернатива за Германия в събота избра нов лидер

...
Крайнодясната партия Алтернатива за Германия в събота избра нов лидер
Коментари Харесай

С бивш бояджия начело "Алтернатива за Германия" ще търси умерен път към средната класа

Крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " в събота избра нов водач на фона на стремежите ѝ към роля в ръководството и опитите да постави завършек на властовите битки, обхванали я още от основаването ѝ преди шест години, съобщи ДПА.

Тино Хрупала, 44-годишен бояджия, станал политик, от източната провинция Саксония, беше определен от националния конгрес на " Алтернатива за Германия, с цел да размени на поста 78-годишния Александър Гауланд.

Член на националния парламент, Хрупала бе считан за компромисен претендент за поста, тъй като разполага с поддръжката и на крайнодясното крило в партията, и на по-умерените членове на управлението. Той получи 54.51% от гласовете.

Хрупала прикани партийните членове да поемат по по-умерен път в опит да завоюват повече гласоподаватели, съобщи " Дойче веле ". " Можем да достигнем до междинната класа единствено по рационален метод ", акцентира той. " Виждам най-големият капацитет за гласоподаватели в консервативния лагер на междинната класа ", уточни още Хрупала, който и преди е обещавал да схване сдържан курс.

Вотът за съпредседател и борбата за посланичество в 13-членния изпълнителен комитет на партията изкараха нескрито разделения сред крайнодесните и по-умерените членове.

Пред близо 560 делегати, които участваха в двудневния конгрес, Гауланд сподели, че християндемократите на канцлера Ангела Меркел ще би трябвало да се извърнат към " Алтернатива за Германия ", в случай че левите партии образуват съюз. По думите му " ще пристигна ден, в който отслабеният Християндемократически съюз няма да има друга останала алтернатива, с изключение на нас ".

" Трябва да сме подготвени. Германия се нуждае от нас ", съобщи Йорг Меутен, който беше определен за съпредседател с 69% от гласовете. Петдесет и осем годишният Меутен, който резервира отдалеченост от крайната десница в партията, разказа политическата си позиция като " консервативна, демократична и патриотична ".

Миналия месец група членове на ХДС в източната провинция Тюрингия приканиха за диалози с " Алтернатива за Германия " след усилването на поддръжката за крайнодясната партия на локалните избори там в огромна степен за сметка на ХДС. Меркел и управлението на партията ѝ обаче отхвърлиха концепцията даже да се разисква коалиция с крайнодесните.

В неделя към 15 хиляди души стачкуваха срещи " Алтернатива за Германия ", която заема твърда позиция против миграцията и през годините е била упреквана във връзки с неонацистки групи.

Основана през 2013 година, партията сега е показана във всички немски парламенти, и провинциалните, и федералния.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР