Крайнодесният кандидат Хавиер Милей завършва първи на първичните избори за президент на Аржентина

...
Аржентинците ще избират между крайнодесния депутат Хавиер Милей, кандидата на
Коментари Харесай

Аржентинците ще избират между крайнодесния депутат Хавиер Милей, кандидата на дясноцентристката коалиция Патриша Булрич и министъра на икономиката Серхио Маса на тазгодишните президентски избори, според резултатите от първичните избори в неделя.

Във формат, който е уникален в региона, аржентинците гласуваха в неделя за своя фаворит измежду 22-ма потенциални кандидати за президент, като Милей зае първото място с повече от 30 процента при преброени 93 процента от гласовете.

67-годишният Булрих имаше около 28 процента от гласовете, а 51-годишният адвокат и правителствен министър Маса беше на трето място с около 27 процента.

Дълбоко непопулярният президент Алберто Фернандес няма да се кандидатира за преизбиране през октомври като година на година годишната инфлация е 115 процента, бедността се е повишила и стойността на песото е паднала рязко.

Правителството, борейки се с намаляващите чуждестранни резерви, наложи строг валутен контрол и удари бизнеса с по-високи данъци върху вноса, за да подкрепи доларите.

Недоволството от настоящото лявоцентристко правителство – сега представлявано от Маса и неговия Union por la Patria – както и от дясната опозиционна коалиция на Булрич Juntos por El Cambio (Заедно за промяна), отвори пространство за други кандидати, включително либертарианци Milei.

Крайнодесният законодател със слабост към бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и бившия лидер на Бразилия Жаир Болсонаро влезе в гласуването в неделя като единствен кандидат на неговата партия Libertad Avanza.

„Успяхме да изградим тази конкурентоспособност алтернатива, която ще сложи край на паразитната, крадлива, безполезна политическа каста“, каза Милей пред своите поддръжници в неделя вечерта.

Наред с други неща, Милей каза, че иска да премахне Централната банка, да забрани абортите, да либерализира продажбата на оръжия и отваряне на пазар за продажба на човешки органи.

Международният изпълнителен директор Факундо Кардозо, на 27 години, смята, че ситуацията в страната му е толкова лоша, че нетрадиционният подход на Милей може да е най-добрият залог.

„Трябва да разчупите това, което е събрани, за да съберем отново парчетата и да започнем отначало", каза той след гласуването.

Milei "отразява разочарованието, което накара много избиратели да не вярват в политическите партии", каза Хуан Негри, професор по политически науки в Torcuato di Университет Тела.

С 35,4 милиона аржентинци, имащи право на глас, първичните избори в неделя се смятаха за силен предсказател за това кой може да спечели общите избори, особено ако един кандидат се откъсне от групата.

Сега тримата кандидати ще се изправят в гласуване на първи тур на 22 октомври, последвано от балотаж на 19 ноември, ако е необходимо.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР