Крайнодесните са на мода, но са опасни за бъдещето на

...
Крайнодесните са на мода, но са опасни за бъдещето на
Коментари Харесай

Корбин при Станишев: Не можем да допуснем ксенофобията и омразата да се превърнат в европейска политика

Крайнодесните са на мода, само че са рискови за бъдещето на Европейски Съюз, считат президентът на ПЕС и водачът на английските лейбъристи
Президентът на ПЕС Сергей Станишев, водачът на Лейбъристката партия Джереми Корбин и кметът на Брюксел Филип Клоз откриха площад „ Джо Кокс “ в центъра на Брюксел. На събитието участваха и водачът на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Удо Булман, както и евродепутати от европейската левица. Церемонията се състоя в памет на английския народен представител Джо Кокс, която бе убита от крайнодесен радикалист по време на акцията за Брекзит през 2016, оставяйки без майка двете й дъщери.

„ Днес в Европа крайният шовинизъм прекомерно елементарно и прекомерно постоянно прераства в принуждение. С Джереми Корбин почетохме паметта на английския народен представител Джо Кокс, която загуби живота си, единствено поради политическите си визии и отдадеността си към битката за тъждество и обществена правдивост. Това политическо ликвидиране, както и други сходни прояви в последно време, са артикул на тревожна наклонност. Стряскащо е, че в страни, ръководени от националисти и крайнодесни държавни управления ксенофобията и езика на омразата се трансформират в държавна политика. “

Станишев и Корбин показаха угриженост от зачестилите случаи в Европейски Съюз на прояви на ксенофобия, език на омразата и дискредитиране на политически съперници от националистите и от представители на крайната десница. През август евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки пък съобщи, че всички членове на Българска социалистическа партия са за разстрел. Миналата седмица италианският евродепутат социалист, Сесил Киенге, беше призована в съда по искане на министъра на вътрешните работи Матео Салвини за изказванията си от 2014 година, че крайнодясната, в този момент ръководеща, партия Лига е расистка. Тогава член на популистката групировка насочи расистки обиди към нея. Дни след гласуването в Европейския парламент по отношение на потъпкването на европейските полезности в Унгария, обесиха плашило в центъра на Будапеща с лика на ръководителя на унгарските социалисти в Екологичен потенциал. Именно поради Джереми Корбин възнамерява посещаване в Будапеща в поддръжка на своите сътрудници от левицата.

„ Нашето семейство изрично се опълчва на всевъзможни прояви на тирада на омразата с гласната или негласната поддръжка на крайнодесни държавни управления, тъй като точно това издига ксенофобията и нападателния шовинизъм до общественоприемливо държание. Подобна наклонност виждаме даже в България, където наскоро представител на ръководещата коалиция си разреши апел за физическо заличаване на опозицията. Намирането на публичен зложелател, отговорен за всички несгоди в едно общество, е в основата на крайнодясната идеология. Тя показва проблемите и жигосва враговете, само че в никакъв случай не може да предложи решението. “, съобщи Станишев.

Президентът на ПЕС и водачът на английските лейбъристи разискаха още напредъка по договарянията за Брекзит, както и вътрешнополитическата обстановка във Англия. В сряда Джереми Корбин показа визията си за Брекзит на годишната конференция на партията в Ливърпул. Лидерът на лейбъристите съобщи, че Брекзит без съглашение с Европейски Съюз би било национална злополука и партията ще търси предварителни избори при сходно развиване.

„ Британското държавно управление, водено от консерваторите, за следващ път сподели, че е некомпетентно да се оправи с договарянията с Европейски Съюз. Вместо да се борят за правата на европейските и английските жители и запазването на стандарта на живот и работните места, те употребяват договарянията за вътрешнополитически цели. Всъщност единственото работно място, за което се борят, е това на Тереза Мей. “, съобщи тогава Корбин.

„ ПЕС изрично поддържа Джереми Корбин и Лейбъристката партия като единствената опция на реализиране на работещо съглашение, както за Англия, по този начин и за Европейски Съюз. Поздравих Джеръми за речта му в Ливърпул и имам вяра,че точно той и лейбъристите са здравият разсъдък, който ще изведе страната на правилния път. “, разяснява Станишев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР