Крайнодесните израелски министри Итамар Бен-Гвир (вляво) и Бецалел Смотрич. Снимка:

...
Крайнодесните израелски министри Итамар Бен-Гвир (вляво) и Бецалел Смотрич. Снимка:
Коментари Харесай

Крайнодесните коалиционни партньори на Нетаняху го притискат да не спира войната в Газа

Крайнодесните израелски министри Итамар Бен-Гвир (вляво) и Бецалел Смотрич. Снимка: АП

Десните екстремистки фракции в съдружното държавно управление на израелския министър председател Бенямин Нетаняху ускоряват натиска върху него да продължи войната в линията Газа, след като вчера от южния град Хан Юнис в анклава, съобщи ДПА. Междувременно Нетаняху се зарече да реализира нахлуването в град Рафах и разгласи, че " има дата ", оповестява АП.

" Ако министър председателят реши да спре войната, без да е осъществил масирано нахлуване на град Рафах, с което да нанесе решителен удар по " Хамас ", той няма да получи нов мандат като министър председател ", написа през днешния ден министърът на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир в обществената платформа " Екс ".

Въпреки гневната опозиция на интернационалната общественост Израел седмици наред поддържа позицията си, че е възнамерявал сухопътна атака в южния град Рафах, където все още са намерили заслон над един милион палестинци, принудени от военните дейности да изоставен домовете си и да се реалокират в други елементи на обсадената от Израел крайбрежна територия. 

Финансовият министър Бецалел Смотрич, водач на крайнодясната националистическа Религиозна ционистка партия, прикани в изказване за незабавно съвещание на израелския военновременен кабинет " в подтекста на информациите за завършек на войната ". Смотрич съобщи, че е изпратил незабавно писмо до Нетаняху във връзка със " обстановката, в която сухопътните войски биват изтеглени от линията Газа и темповете на войната като цяло биват понижени, като в това време началото на офанзивата в Рафах се отсрочва седмици наред ". Финансовият министър добави, че съгласно някои известия Израел има намерение да разреши на палестинците, населявали северната част на Газа, да се завърнат там, където са живели, с което " де факто ще се постави завършек на войната ".

Освен това Смотрич се оплака, че екипът от представители на Израел, претрупан с договарянията за преустановяване на огъня с палестинската ислямитска формация " Хамас ", които би трябвало да улеснят освобождението на израелските заложници в Газа, има " прекалено много пълномощия ". Според министъра единствено кабинетът като цяло е акредитиран да взима сходни решения. " Вместо да свалим крайници си от педала на газта, би трябвало да засилим натиска върху " Хамас " в линията Газа. Това е единственият метод да си върнем заложниците и да унищожим " Хамас ", гласи изказването на Смотрич.

 

Премиерът Бенямин Нетаняху нагнети в допълнение напрежението, обвързвано с проекта за инвазия в южния град Рафах в линията Газа, като разгласи, че към този момент " има дата ", съобщи Асошиейтед прес. Досега той е заявявал неколкократно, че Израел би трябвало да изпрати сухопътни войски в Рафах, потвърждавайки, че това е последният бастион в Газа на радикалната палестинска формация " Хамас ".

Международната общественост, в това число и Съединени американски щати, обаче се опълчва на интервенцията, казвайки, че към 1,4 милиона цивилни, намерили заслон в Рафах, са изложени на заплаха. Израел на собствен ред твърди, че има проект за отбрана на цивилните, показва АП.

Нетаняху съобщи във видеоизявление през днешния ден, че интервенцията в Рафах е от основно значение за успеха. " Това ще стане. Има дата ", съобщи той, без да продължава тематиката. Нетаняху приказва в подтекста на наличието на израелски договарящи в египетската столица Кайро, където са разискали интернационалните посреднически старания за реализиране на съглашение с " Хамас " за прекъсване на огъня, отбелязва АП.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР