Крайно време е Просветното министерство да сложи край на срамната

...
Крайно време е Просветното министерство да сложи край на срамната
Коментари Харесай

Майки питат докога УНСС ще стопанисва чалготеки и нощни клубове

" Крайно време е Просветното министерство да постави завършек на срамната рентиерска активност на ректорите на държавни университети, тъй като тя води като резултат и до опростачване и чалгализиране на младото потомство ". Това декларират от Сдружението на майките против насилието в писмо, изпратено до медиите.
От родителската организация напомнят, че съгласно одит на самото Образователно министерство, осъществен преди няколко години, на територията на Студентски град в София има над 200 заведения, 44 от които са отдадени чартърен от университетите за нощни клубове " и в тях се лее корав алкохол до ранни зори ".
Рекордьор в насърчаване на тази комерсиална активност е точно УНСС. Икономическият ВУЗ е дал цели 11 свои парцела на притежатели на нощни заведения, демонстрира въпросният одит. Най-фрапиращ, несъмнено, е казусът с някогашният Студентски стол № 33 на ул. " Атанас Манчев " в Студентски град, който с благословията на ректора на УНСС е трансфорат в лъскава чалготека („ Клуб 33 “), пишат майките.
" Всъщност става въпрос за парцели обществена държавна благосъстоятелност, стопанисвани от УНСС, и от интерес на цялото общество е какво точно се случва с тях, допълват от Сдружението на майките против насилието. Всички тези парцели са предоставени на университетите от страната, с цел да развиват учебно-образователна активност в тях, само че ректорите в крещящо нарушаване на Закона за висшето обучение са трансформирали съзнателно пространствата в чалготеки, кръчми и нощни питейни заведения, с цел да си докарват постоянни доходи от наеми. " Тъкмо затова настояваме Просветното министерство да задължи ректорите на висшите образователни заведения (в това число и ректорското управление на УНСС), да извадят от тяхната благосъстоятелност всичко, което не е обвързвано с образованието и обитаването на студентите ", декларират от родителската организация.
" В тази връзка ще желаеме министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да изземе още до края на 2019 година от ректорите на столичните университети всички обекти държавна благосъстоятелност, които те са отдали непозволено чартърен за чалготеки и нощни клубове ", означават още от Сдружението.
" Изключително срамно и обидно е, че ректори на влиятелни университети са най-активни в насърчаването на вулгарната чалга просвета и нощния живот, те сякаш напълно са не запомнили, че законът им дава права да ръководят единствено обекти, които се употребяват само за образователни цели и научноизследователска активност, само че не им разрешава да трансформират по своя самодейност държавната материална база в нощни питейни заведения, чалга клубове и питейни заведения.
Ректорското управление на най-голямото и остаряло висше икономическо учебно заведение в Югоизточна Европа, каквото несъмнено е УНСС, явно е не запомнило също, че налагането и лансирането на чалга културата и чалга полезностите са едно от най-уродливите и отблъскващи феномени на българския преход. Сдружението на майките се надява депутатите в 44-то Народно заседание да гласоподават още в околните месеци и ремонти в Закона за висшето обучение, които ще пресекат един път вечно рентиерската активност на ректорите на държавните университети. Развиването на стопанска активност с откриването на нови и нови кръчми и чалга клубове не трябва да е съществена цел на университетските управления на държавните висши учебни заведения ", приключва писмото на родителската организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР