Крайно време е политиката ни за българите навън да бъде

...
Крайно време е политиката ни за българите навън да бъде
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Крайно време е политиката ни за българите в чужбина да бъде национален приоритет

Крайно време е политиката ни за българите на открито да бъде народен приоритет, разяснява пред публицисти вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която беше на посещаване в селата Задунаевка, Бабата и Заря в Украйна. При срещите си с нея българите от Украйна желаеха напълно българско учебно заведение в Одеса.

Оставам с усещането, че някак страната ни се е отдръпнала от своите общности на открито, уточни Йотова. Тя означи крайната беднотия, в която живеят хората от региона на с. Задунаевка, и неналичието на всякаква инфраструктура. Това, което може да направи българската страна като национална политика, е ясно да слага пред украинските управляващи въпроса за развиването на този регион, разяснява Йотова. Според нея общите планове също са метод да влязат вложения, и то български.

"Все още има деца, които учат в учебното заведение, само че, за жалост, с всяка година техният брой става все по-малък. Тази образователна година едвам 14 деца в Задунаевка са първи клас ", означи вицепрезидентът. В учебното заведение се образоват общо 116 възпитаници, от 1-ви до 5-и клас те учат по един час седмично български език, от 5-и до 9-и - по два часа, а в 11-и клас - 2 часа и половина, описа шефът на учебното заведение Татяна Бянова.

"Това е доста малко, само че те ме твърдят, че по този начин е било и преди и на процедура новият член 7 от Закона за образованието в Украйна не ги визира по никакъв метод, само че младежите ме дръпнаха настрани и споделиха, че извънредно време е България да направи учебно заведение напълно на български език ", разяснява вицепрезидентът Йотова, представена от Българска телеграфна агенция. Хората са реалисти, знаят, че това не може да се случи в дребните села, само че желаят най-малко в Одеса да има учебно заведение от 1-ви до 11-и клас, в което всички предмети да бъдат на български език, уточни тя.

Йотова разяснява, че това ще влезе в несъгласие с новия закон, само че има способи да се осъществя. Тъй като гимназията в Украйна стартира не е от седми, а от пети клас, всички предмети от 5-и до 11-и клас могат да бъдат изучавани на български език и българският език да се учи тъкмо като непознат език, както ние сме учили френски, британски, немски в езиковите учебни заведения, уточни вицепрезидентът. Тя добави също, че може деца от българската общественост в Украйна да се учат освен в университети, само че и в междинни професионални учебни заведения в България.

Вицепрезидентът подари на децата в учебното заведение в с. Задунаевка книги и образователни пособия на български език. Те пяха, танцуваха и рецитираха стихове на Христо Ботев. Изиграха и сценка на български език - "Дядо вади ряпа " в осъвременен вид.

В Задунаевка Йотова беше посрещната от най-възрастния човек в селото - Генадий Владимирович Коев, на 93 години, който уточни, че земята тук е свещена, освен тъй като е обитаема с българи, а тъй като има следи от стъпките на Христо Ботев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР