Крайно време е монополът на здравната каса да паднеПоредното предложение

...
Крайно време е монополът на здравната каса да паднеПоредното предложение
Коментари Харесай

Крайно време е монополът на здравната каса да падне

Крайно време е монополът на здравната каса да падне
Поредното предложение за отпадане на монопола на Здравната каса е доста вярно и доста закъсняло. Това от дълго време трябваше да се случи.
Вече не е въпрос на късмет да се разбие монополът на НЗОК, а на невъзможност. Системата не може да издържи. Сега бюджетът дава на Касата, а тя - на лечебните заведения. Но парите от ден на ден не доближават и е цялостна мъгла по какъв начин се разпределят. Някои здравни заведения не получават задоволително финансиране, закриват се отделения, а услугите към пациентите са неприятни. В същото време други лечебни заведения порастват като гъби. Публична загадка е, че се изкривяват клинични пътеки.
Сега хората се обезпечават здравно, само че не знаят техните вноски какво покриват.
Здравноосигурителните фондове ще оферират пакети на разнообразни цени и всеки ще може да си избира съгласно болежките и джоба какво да си купи. Опасенията, че единствено богатите ще могат да се възползват от услугата, не са основателни. Това е като билетите за спектакъл или опера - има по-скъпи и по-евтини, само че всички гледат представлението. Важното е, че ще има избор и всеки ще знае какво тъкмо получава против парите си.
Идеята на здравното министерство за набирането на най-малко 500 000 пациенти от един фонд, с цел да може той да проработи, предстои на разискване. Да, повече осигуряващи се дават по-голяма непоклатимост от позиция на финансите. Но от кое място ще съберат толкоз хора? По улиците ли ще ги записват?
Фондовете ще се конкурират между тях, само че и лечебните заведения също ще се конкурират пред фондовете. И пазарът ще вкара бистрота и ред.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР