Крайно време е многобройните документи и стратегии за българите в

...
Крайно време е многобройните документи и стратегии за българите в
Коментари Харесай

Йотова: Крайно време е многобройните стратегии за българите в чужбина да се превърнат в реална политика

Крайно време е многочислените документи и тактики за българите в чужбина да се трансфорат в действителна политика. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която се срещна с представители на българската общественост във Венеция.


Сънародниците ни споделиха част от проблемите, които срещат. Липсата на изборна секция във Венеция и невъзможността да гласоподават, бе обрисуван като един от проблемите, пред които са изправени. Сред другите компликации за българите, живеещи в тази част на Италия са затруднената връзка посред им и неналичието на място, където да организират регулярни срещи.

“За мен е радостна всяка заран, когато се събудя и знам, че ще се видя с други българи тук”, показа Лаура, която до скоро е била културен медиатор към общината във Венеция. Трябва обаче да подобрим връзката между тях и да намерим място, където да се събираме най-малко един път в седмицата”, добави тя.

По този мотив бяха разисквани благоприятни условия за основаване на асоциация на българите в област Венето.

Вицепрезидентът Илияна Йотова повдигна въпроса за разкриване на съботно-неделно българско учебно заведение. “Българската страна не трябва да води отбранителна политика към своите жители отвън страната, а да бъде с дейна роля. Но трябваше да чуя и вашето предпочитание да проработи такова учебно заведение, което може да се трансформира и в средищно място за всички вас”, сподели вицепрезидентът.

По думите ѝ предпочитано е и популяризирането на българската просвета и обучение, там където има огромни български диаспори. Според Йотова неналичието на задоволително културни институти зад граница се усеща ясно и все още, когато България се приготвя за идното европредседателство.

При визитата си във Венеция Илияна Йотова даде научна и нова българска литература за българския лекторат в университета, обезпечени от Издателство “Захари Стоянов” и Института по български език към Българска академия на науките. В университета във Венеция има курс по български език под формата на едногодишно образование.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази желанието си за по-добро рекламиране и разпространение на курса посредством специфични презентации в учебните заведения и измежду първокурсниците в Университета. “Българската страна би трябвало да постави всички вероятни старания, с цел да възвърне българските лекторати и да си възвърне завоюваните позиции”, съобщи още по време на срещата вицепрезидентът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР