Крайно време е институциите в Република Северна Македония (РСМ) да

...
Крайно време е институциите в Република Северна Македония (РСМ) да
Коментари Харесай

Румен Радев иска бързо противодействие на насилието и омразата срещу българи в РМС

„ Крайно време е институциите в Република Северна Македония (РСМ) да противодействат дейно на насилието и на словесните прояви на ненавист против българите. Това съобщи президентът Румен Радев в телефонен диалог с комисаря по политиката на разширение и съседство на Европейския съюз Оливер Вархей “, оповестиха от прессекретариата на президента.   

Радев акцентира, че зачестилите случаи на експанзия против българите в югозападната ни съседка изискват безапелационен институционален отговор.

„ Опитите за омаловажаването им и тяхното отнасяне само като престъпни случаи не са в полза на двустранните връзки и европейската вероятност на РСМ. Бездействието и неналичието на санкции подтикват закононарушенията от ненавист “, означи президентът.   

Той прикани Европейският съюз да подсигурява спазването на правата и сигурността на българите в РСМ със същата сила, с която настояваше за ускорение на нейната европейска интеграция.  

Македонският жител с българско съзнание Християн Пендиков беше пребит на 19 януари вечерта в Охрид. Той получи тежки контузии и сега се лекува във ВМА-София. По-рано тази седмица президентът на РСМ Стево Пендаровски предложи да бъде неразрешен достъпът до РСМ на „ един евродепутат и няколко други лица от България ”. От своя страна президентът Румен Радев съобщи преди дни, че ще бъдат задействани всички европейски механизми, „ тъй че на тази антибългарска ненавист и нервност да се постави край ".

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР