Крайно време е да се спрат манипулациите и да се

...
Крайно време е да се спрат манипулациите и да се
Коментари Харесай

Държавна агенция за закрила на детето: Крайно време е да спрат манипулациите

Крайно време е да се спрат операциите и да се запази душeвността на децата и родителите, които се безпокоят от слуховете, че някой ще извежда децата от вкъщи им.
Това декларират от Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) във връзка със зачестилите изявления в обществените мрежи, че организацията щяла да подхваща дейности за „ лишаване “ на деца от учебните заведения, оповестява БГНЕС.

Нека си зададем въпросите: Кой ни предизвиква тези страхове и за какво, с каква цел? На кого да имаме вяра – на формалните източници или на клюки в мрежата? Изборът е у всеки един от нас, приканват от Агенцията.

Ето какво се споделя още в позицията на ДАЗД:

“В последните месеци се популяризират погрешни изказвания, че в страната се вкарват нови политики за лишаване на деца от родителите им. Бихме желали да успокоим и осведомяваме още веднъж необятната общност, че както и до момента, съгласно българското законодателство, не се плануват нови ограничения за извеждане на деца от фамилиите.

В ДАЗД нямаме информация обществени служащи да правят нарочни дейности в тази посока. Социалните служащи се намесват в обстановки, когато детето се нуждае от протекция в случаи на незаконни дейности и употреба по отношение на него, разказани в Закона за протекция на детето. Социалните служащи следва да правят своята работа със задълбочени обществени изследвания, да изготвят деликатно обществени отчети по случаите на децата в риск до съда.

В тази връзка ръководителят на Държавната организация за протекция на детето има пълномощия да управлява (но не и да ръководи) активността на упоменатите дирекции “Социално подпомагане”. При определяне на нарушавания в тези дирекции, ДАЗД може да издава наложителни наставления към тях, както и да дава съответните инструкции за тяхното осъществяване. Тъй като в Държавната организация за протекция на детето не работят (и в никакъв случай не са работили) обществени служащи, ДАЗД не може (и в никакъв случай не е могла) да подхваща ограничения за извеждане на дете от неговото семейство. В Агенцията работят специалисти и инспектори с контролни функционалности, само че не и обществени служащи.

Всеки жител, който има терзания по отношение на непозволени дейности от страна на чиновниците от институции или организации, работещи с деца и счита, че са нарушени правата на дете, може да алармира Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) за инспекция на активността им”, декларират от ДАЗД.

В ДАЗД няма назначени обществени служащи, които да работят директно с деца. Държавната организация за протекция на детето има едвам 66 чиновници, в шест града в страната – София, Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе. Отделите за протекция на детето, в които работят обществени служащи, са към Дирекциите „ Социално подкрепяне “, които са на 147 места в страната и са териториални поделения на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) – конструкция на Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

“Ние – всички хора, без значение в каква роля сме, дребни или огромни, слагаме и сътворяваме изискванията за живот, за нас и за децата ни отсега нататък. Ние избираме да живеем в дух на съгласие и доверие между тях, или в дух на съмнения и подозрения. Ние всички имаме страхове и няма по-голям боязън от това да не се разболява детето ни и да не му се случи нещо неприятно.

И ние, чиновниците от ДАЗД, сме хора като всички жители с човешки страхове. Важното е обаче, не дали се опасяваме и дали за малко или за повече време сме се поддали на заблуди, а дали и по какъв начин съумяваме да преодоляваме страховете си, и по какъв начин ги побеждаваме. И ние, чиновниците от ДАЗД ще продължаваме да пазиме позицията, че за децата и родителите фамилията е естествената среда за живот, а домът би трябвало да е най-сигурното и предпазено място за тях”, се споделя още в позицията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР