Крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол системата

...
Крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол системата
Коментари Харесай

Тол системата ще се въведе до 1 март 2020 г.

Крайният период за въвеждане на комерсиалната употреба на тол системата ще бъде не по-късно от 1 март 2020 година Това заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той добави, че през днешния ден е импортиран законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата, който касае тол системата.

От 16 август по в този момент настоящата нормативна уредба трябваше да стартира така наречен комерсиална и техническа употреба за системата за тежкотоварните транспортни средства над 3.5 тона. Ненков изясни, че по отношение на терзанията, които са изказали превозвачите за изчисляването на цените, е взето решение от 16 август да се даде старт единствено на техническата част на системата, а не по-късно от 1 март 2020 година да стартира действителното събиране на таксите.

"Това го вършим в унисон с извършените срещи с превозвачите, с цел да се откри нужният консенсус за тарифирането, както и за обсега на пътищата ", изясни депутатът. Това е краен период, в който, в случай че системата проработи механически на задоволително положително равнище и в случай че се реализира по-бързо нужният компромис сред двете страни, то тя може да започва и доста по-рано от тази дата. Депутатът акцентира, че крайният период няма да бъде удължаван повече.

Той напомни, че на този стадий обсегът на тол системата включва автомагистралите, пътищата от първи клас и част от второкласните пътища. Според него и превозвачите се появили терзания, че тарифирането от тол системата би се отразило на артикули от първа нужда и някои от тях биха поскъпнали. "Поради тази причина през идващите няколко месеца всичко това ще бъде изчистено и се надявам да се откри нужният баланс и доверие сред двете страни – страната и АПИ, от една страна, и превозвачите, от друга ", изясни Ненков.

Преди седмица беше планувано системата да бъде въведена в комерсиална употреба най-рано през ноември. Очакваните доходи от тол такси са към 700 млн. лева на година и общо към 1 милиарда лева доходи дружно с продажбите на винетки. Предвидени са три метода за тол таксуване - маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства. Маршрутната карта е подобаваща за водачите, които по-рядко пътуват. Тя ще важи за 24 часа от момента на активирането й. Досега са построени 65 от 100 контролни точки с камери, които ще наблюдават за редовността на ползвателите на пътя дружно с мобилните екипи на тол ръководството. Всичките 100 рамки трябваше да са подготвени до началото на системата на 16 август.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР