Крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол системата

...
Крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол системата
Коментари Харесай

Въвеждането на тол системата остава за 1 март 2020 г.

Крайният период за въвеждане на комерсиалната употреба на тол системата ще бъде не по-късно от 1 март 2020 година Това заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, представен от " Фокус ". Ненков сподели, че през днешния ден е импортиран законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата, който касае тол системата.

От 16 август. по в този момент настоящата нормативна уредба. трябваше да стартира така наречен комерсиалната и техническа употреба за системата за тежкотоварните транспортни средства над 3.5 тона. Ненков изясни, че по отношение на терзанията, които са изказали превозвачите по отношение на тарифирането, е взето решение от 16 август да се даде старт единствено на техническата част на системата, а не по-късно от 1 март 2020 година да стартира действителното събиране на таксите.

" Това го вършим в унисон с извършените срещи с превозвачите, с цел да се откри нужния консенсус за тарифирането, както и за обсега на пътищата ", изясни Ненков.

" Това е краен период, в който в случай че системата проработи механически на задоволително положително равнище и в случай че се реализира по-бързо нужният компромис сред двете страни, то тя може да започва и доста по-рано от тази дата. Но за всеки случай сме дали един краен период, който няма да бъде повече удължаван ", акцентира Ненков

Той напомни, че на този стадий обсегът на тол системата включва автомагистралите, пътищата от първи клас и част от второкласните пътища. Според него и превозавачите се появили терзания, че тарифирането от тол системата би се отразило на артикули от първа нужда някои от тях биха поскъпнали. " Поради тази причина през идващите няколко месеца всичко това ще бъде изчистено и се надявам да се откри нужния баланс и доверие сред двете страни – страната и АПИ, от една страна, и превозвачите, от друга ", изясни Ненков.

Само преди седмица беше планувано системата да бъде въведена в комерсиална употреба най-рано през ноември. Очакваните доходи от тол-такси са към 700 млн. лева на година и общо към 1 милиарда лева доходи дружно с продажбите на винетки.

Предвидени са три метода за тол-таксуване - маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства. Маршрутната карта е подобаваща за водачите, които по-рядко пътуват. Тя ще важи за 24 часа от момента на активирането й.
Досега са построени 65 от 100 контролни точки с камери, които ще наблюдават за редовността на ползвателите на пътя дружно с мобилните екипи на тол-управлението. Всичките 100 рамки трябваше да са подготвени до началото на системата на 16 август.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР