Крайният срок за подаване на годишните отчети на юридическите лица

...
Крайният срок за подаване на годишните отчети на юридическите лица
Коментари Харесай

Даскалова: Крайният срок за подаване на годишните отчети на юридическите лица с нестопанска цел е до 2 юли



Крайният период за подаване на годишните доклади на юридическите лица с нестопанска цел е до 2 юли. Открили сме спомагателни гишета в Агенцията по вписванията, а в 13 офиса на Национална агенция за приходите се одобряват доклади. Това сподели изпълнителният шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова в изявление за предаването „ Преди всички “. Неправителствени организации са обезпокоени от условието за подаване на финансови годишни доклади на юридическите лица с нестопанска цел до края на юни месец и влезлия в действие Закон за юридическите лица с нестопанска цел, който ги задължава да се пререгистрират в Агенцията по вписванията.

Даскалова посочи, че въпросът е обсъждан с неправителствените организации на Съвет в Народното събрание. Според закон, влезнал в действие от 1 януари тази година, неправителствените организации би трябвало да се пререгистрират до края на 2020 година. По мотив на несъгласията дали пререгистрацията анулира подаването на финансовите им доклади, тя разясни: " В случая обаче Агенцията няма по какъв начин да прави правни мнения и тълкувания по въпроса. При нас могат да се разгласяват доклади само за юридически лица с нестопанска цел, които са се пререгистрирали, защото може да се разгласява някакъв документ за даден индивид, той би трябвало да има партида при нас, а тя се открива сега на регистрация или пререгистрация. “

Даскалова заяви, че към този момент има доста пререгистрирани неправителствени организации. Тя добави, че има забележителен растеж на броя на подадените доклади по електронен път: „ Само за юни подадените годишни доклади по електронен път са 80% от всички подадени доклади. А като цяло са малко над 66% общо досега са подадени по електронен път от цялата численост “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР