Крайният срок за излизане на Великобритания от ЕС наближава и

...
Крайният срок за излизане на Великобритания от ЕС наближава и
Коментари Харесай

Brexit без сделка може да доведе до недостиг на лекарства в Европа

Крайният период за излизане на Англия от Европейски Съюз наближава и здравните експерти предизвестяват, че дефицитът на някои медикаменти в Европа може да се задълбочи при положение на Brexit без договорка, написа Reuters.
Британска организация предизвести предходната седмица, че излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз без съглашение би довело до дефицит на пресни храни. Фармацевтичните компании са изразили сходни терзания по отношение на медикаментите, като някои са планували и въздушен транспорт, в случай че са нужни доставки.
Въздействието върху медицинските доставки ще се усети и отвън Англия. От Обединеното кралство се изпращат към 45 милиона опаковки медикаменти месечно до останалата част на Европейски Съюз при търговия на стойност близо 12 милиарда паунда, съгласно отчет на английския парламент от 2016 година.
Експертите настояват, че избрани разстройства за пазара са неизбежни, в случай че се стигне до "твърд " Brexit, а английският министър председател Борис Джонсън съобщи, че това ще се случи, в случай че Европейски Съюз откаже да контракти ново съглашение.
Засиленият митнически надзор на пристанищата и други граници сред Англия и Европейски Съюз може също да пресечен доставките на медикаменти и химически артикули, нужни за производството им, настояват регулатори и представители на промишлеността.
"Въпреки интензивната подготовка от страна на промишлеността за всеки сюжет, Брекзит без договорка рискува спиране на доставките на медикаменти в целия Европейски Съюз ", декларира пред Reuters Анди Пури-Смит, представител на Европейската организация на фармацевтичните промишлености и асоциации.
Европейската организация по медикаментите (ЕMA) също съобщи, че са готови за Brexit и са имат позволения за съвсем всичките 400 медикаменти, за които дават отговор.
Агенцията е единственият орган, който може да позволи продажбите на нови медикаменти в 28-те страни от Европейски Съюз за лекуване на най-често срещаните и съществени болести, в това число рак, диабет и грип.
"Предстои обаче издаване на позволение за три медикамента, които се нуждаят от лиценз за целия Европейски Съюз ", споделя чиновник на EMA, без да показва кои са те.
Много други лекарства, позволени на национално равнище, също биха могли да бъдат изложени на риск. Близо 6000 от тях би трябвало да преминат през нов лицензионен развой след Brexit.
Проучване измежду 21 европейски страни сподели, че при всички тях е имало дефицит на лекарства предходната година, съгласно фармацевтичната група на Европейски Съюз. Ваксините са били измежду тези, при които най-често има дефицит.
Англия също губи потенциал за контрол и клинични тествания, защото доста интервенции към този момент са се преместили в Европейски Съюз, с цел да останат в положение да тестват и утвърждават медикаменти за пазара на Европейски Съюз след Brexit. Тази наклонност може да свие локалната фармацевтична промишленост и да докара до по-строги доставки и по-високи разноски. Страните от Европейски Съюз са изправени пред същите логистични спънки за вноса си от Англия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР