Крайният продукт на предприятието е златен концентрат © Цветелина Белутова

...
Крайният продукт на предприятието е златен концентрат © Цветелина Белутова
Коментари Харесай

"ДПМ Крумовград" вече произвежда златен концентрат за продажба

Крайният артикул на предприятието е златен концентрат

© Цветелина Белутова " Дънди прешъс металс (ДПМ) Крумовград " е почнала комерсиално произвеждане на златен концентрат от сектора " Ада тепе " в Източните Родопи. Това заяви канадският притежател на Dundee Precious Metals (DPM). Произвежданият от компанията концентрат към този момент е с параметри, които разрешават той да бъде търгуван, въпреки че към момента не е подписан контракт за продажба.

Над прага

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Минно-обогатителният комплекс край Крумовград стартира да добива руда в средата на предходната година, а през март 2019 година бяха създадени първите тестови количества концентрат. Към 8 юни компанията е почнала комерсиално произвеждане, като за интервал от 30 дни е постигнала над 60% от плановия потенциал за преправка и добиване на метала от рудата. През този едномесечен интервал заводът е посочил, че може да реализира близо 100% от плановия си потенциал, а през юни извличането на потребния съставен елемент е траяло да пораства над праговото равнище, оповестиха от DPM. Очаква се цялостният потенциал да бъде доближат през третото тримесечие, т.е. до края на септември.

По думите на президента и основен изпълнителен шеф на канадската компания Рик Хаус, представен в формалното прессъобщение, това бележи нова глава за DPM, която ще разреши забележителен растеж на производството на злато и на свободния паричен поток. Канадската компания е притежател и на " Дънди прешъс металс Челопеч ", която оперира златната мина край града.

Проектът

Инвестицията в плана край Крумовград ще бъде сред 164 и 166 млн. $, което е по-малко от в началото плануваните 178 млн. $ финансови разноски, оповестиха още от DPM. Към края на май са били завършени 99.99% от строителните работи на обекта.

През тази година компанията чака да създаде сред 55 и 75 хиляди тр.у. злато под формата на концентрат от " Ада тепе ". Експлоатацията на мината се чака да продължи 8 години, като през това време ще се добиват приблизително по 85 хиляди тр.у. годишно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР