Крайните получатели ще могат да кандидатстват преди края на годинатаС

...
Крайните получатели ще могат да кандидатстват преди края на годинатаС
Коментари Харесай

417 млн. лв. за градско развитие и предприемачество

Крайните получатели ще могат да аплайват преди края на годината

С избора на финансови медиатори, Фонд на фондовете сполучливо даде за вложения над 35% от средствата, които ръководи през сегашния програмен интервал

Фонд на фондовете завърши две основни процедури, като разгласи определените финансови медиатори, които да ръководят средства в общ размер над 417 млн. лева – 353,3 млн. лева за Фонд за градско развиване и 64,7 млн. лева за Фонд за ускорение и начално финансиране, стана ясно на конференция в София през днешния ден.

Фонд градско развиване (ФГР) е инструмент, финансиран от Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020, продължение на самодейността JESSICA от предходния програмен интервал, като този път географския обсег и средствата са пет пъти повече – 353,3 млн. лева

Посредниците имат ангажимент да обезпечат и спомагателен частен запас в размер на малко над 40% от финансирането. По този метод сумата, която ще доближи до крайните получатели за ФГР, се чака да е близо 600 млн. лева

Посредниците, които ще ръководят средствата за ФГР, са:

• За районите Юг и София – Обединение „ Фонд за устойчиви градове ”, което включва ОББ, Фонд ФЛАГ, Фонд за стабилно градско развиване и Българска консултантска организация.

• За район Север – „ Регионален фонд за градско развиване ”, благосъстоятелност на Сосиете Женерал (мажоритарен акционер), Елана Инвестмънт, Елана Холдинг и Болкан Адвайзърс.

Средствата по ФГР ще съставляват заеми с вградени гаранции, ориентирани към необятен кръг евентуални крайни получатели: общини и общински предприятия, частни компании, публично-частни партньорства, физически лица и други Средствата ще поддържат планове, подобряващи градската среда, стимулиращи стопански напредък в районите и допринасящи за повишение на енергийната успеваемост.
още по тематиката
Подобни планове от предходния програмен интервал са обновяването на парк Възраждане (София), ремонта на Централния градски пазар (Ст. Загора), реконструкцията на Юнашки салон (Варна) и други

Новост за сегашния програмен интервал е, че финансирането ще обгръща 39 общини, спрямо 7 за предишния. Освен това част от вложенията са ориентирани в поддръжка на културното завещание и туризъм в цялата страна.

Заедно с медиаторите на ФГР, са оповестени и фонд мениджърите, които ще ръководят два от фондовете на Фонд за ускорение и начално финансиране (ФУНФ) на стойност 64,7 млн. лева, финансирани по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност ” 2014-2020 (ОПИК):

• Ресурсът от 27 млн. лева на фонда, който ще финансира бизнесмени в най-ранен стадий на развиване на своя бизнес, ще се ръководи от обединяване „ АД-Венчърс ”. Участници в обединяването са Клийнтех България, Мета Венчърс (Република Италия), Франческа Натали, Анна Амати, Марияна Хамънова – Рондини и Христо Балинов.

• Ресурсът от 37 млн. лева на фонда за започващи компании, които към този момент са постигнали прочут прогрес в своето развиване, ще се ръководи от обединяване „ Некст Тех Венчърс ”, с участници Константин Петров, Златолина Мукова, Йордан Зарев, Александър Терзийски.

Подборът за ръководството на останалия очакван запас на ФУНФ на стойност от 35,7 млн. лева, за който има единствено един останал претендент, отговарящ на изискванията в процедурата, ще започва още веднъж през есента. Целта е обезпечаване на задоволително конкуренция и опция за реализиране на по-благоприятни предложения по отношение на бизнес проекта и капиталовата тактика за ръководството на обществения запас.

ФУНФ ще поддържа предприемачеството и ще подтиква развиването на стартъп екосистемата в България. Чрез определените фонд мениджъри ще бъдат финансирани над 200 предприятия, като вложенията във всяко едно са в диапазон от 25 хиляди евро до 1 млн. евро. Със основаването на двата фонда на ФУНФ, Фонд на фондовете обезпечава нови средства за дялови вложения в стартъпи достигащи, цената на изчерпания към този момент обществен запас в тази област за последните 5 години.

С избора на финансови медиатори на ФГР и ФУНФ, Фонд на фондовете сполучливо даде за вложения над 35% от средствата, които ръководи през сегашния програмен интервал.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР