Крайните диети - белтъчни или въглехидратни, могат да бъдат опасни

...
Крайните диети - белтъчни или въглехидратни, могат да бъдат опасни
Коментари Харесай

Експерт: Екстремните диети и хранителните добавки могат да бъдат опасни

Крайните диети - белтъчни или въглехидратни, могат да бъдат рискови и да доведат до утежняване на здравословното положение, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. Божидар Попов, ръководител на Българското сдружение по хранене и диететика.
 ThinkStock/Getty Images

Експертът взе участие в националната конференция по хранене с интернационално присъединяване, която се организира неотдавна край Варна. Сред акцентите на форума тази година бяха съставът и сигурността на храните, дието- и фармакотерапия на заболяванията на храненето и метаболизма, актуалните хранителни технологии.

Здравословното хранене в действителност е уравновесеното , сподели Попов. Според него е много несериозно да се популяризират диети, които са надали не като панацея за всичко. Такъв режим на хранене, който да се отразява по еднакъв метод на всеки човек, е неосъществим, счита експертът. Той посочи, че диетата, която се назначава, би трябвало да е съобразена с съответния субект - какви навици на хранене има, какво избира да яде, има ли проблеми с тежестта, някакви болести. Освен това би трябвало да се имат поради възрастта, полът, метаболитните особености и, най-много, генотипът, който значително предопределя дали индивидът ще яде каквото му хрумне и ще е слаб или ще му се " лепи " всяка призната калорийка, добави специалистът.
 iStock/Getty Images-->

Крайните диети нарушават салдото на организма и по тази причина са рискови, изясни Попов. Неговата позиция за плодово-зеленчуковите въглехидратни диети е, че те са си съвсем чисто недояждане, тъй като обезпечават към 300-400 калории дневно. Рискът тук идва от неналичието на белтък, като организмът не може да си набира, каквото му е нужно, уточни Попов. И добави, че този вид хранене принуждава тялото ни да стартира да разгражда масните депа и да топи аварийна лой. Разграденото обаче навлиза в кръвта , поврежда съдовете и може да докара до мозъчно-съдов или коронарен случай.

Освен това минава и през черния дроб, като го натоварва и може да го повреди. Ако неналичието на белтък продължи повече от 10 дни, организмът стартира да страда, пада имунитетът, нарушава се хормоналният баланс, кръвотворенето, може да се развие анемия, уточни Попов. Освен това след прекратяването на диетата се получава така наречен йо-йо резултат и килограмите се възвръщат, даже може да станат повечко. Всъщност, това е обикновено, тъй като организмът, когато се възвърне естественото хранене, стартира да натрупа ресурси, вместо да изгаря храната, сподели Попов.
 ThinkStock/Getty Images

Той добави, че същият резултат - никакъв, имат и рекламираните диети за нередовно хранене - един ден да се яде, един - не, или да има едно хранене на ден.

Експертът гледа отрицателно и на белтъчните диети, в които се натъртва главно на месото. Белтъчните метаболити могат да отключат подагра още на първата седмица, водят и до камъни в бъбреците, уточни Попов. По думите му тази диета съдържа и много мазнини, което пък може да докара до повишение на холестерола и да се стигне до някакъв съдов случай. Този вид хранене лишава организма от доста значими минерали и витамини и може да бъде повреден черният дроб, добави Попов. Според него диетата е изключително рискова за дамите, защото се стига до намаление ph в организма, което води до добиване на калция от костите и след няколко години се стига до остеопороза.

Последните проучвания демонстрират, че българинът всеобщо се храни погрешно , означи Попов. По думите му 30-40 на 100 от работещите въобще не закусват, пият едно кафе и потеглят, а по този начин организмът остава без сила. На обяд, в случай че има време, се хапва нещо небрежно, и вечер се стартира огромното ястие и пиянство. Това е най-голямата неточност на българина - 50-60 % от храната за деня я приема вечер, изясни Попов. Той напомни, че последното ястие би трябвало да е минимум 2 часа преди лягане и то с по-лека храна . Голяма неточност на доста майки е, че пускат децата си на учебно заведение без да са закусили, добави Попов. И посочи, че за хлапетата е особено, когато огладнеят, да си купуват сладко, което е доста неприятен модел на хранене.

Обяснението на експерти за какво българите не престават да се придържат към неверни модели на хранене, откакто множеството са напълно наясно с разпоредбите, е просто - инстинктът за хранене нарушава рационалното мислене и когато си гладен не разсъждаваш кое е потребно и кое - не.

" Преди години сме правили проучвания с опитни животни, като сме оставяли мъжки образец за 24 часа гладен. На другия ден му слагаме храна и пускаме женска. Резултатът е, че той се нахвърля на храната, изцяло игнорирайки половия нагон ", описа Попов. И добави, че и при хората е по този начин - загуби ли някой интерес към храната, той си отива.

На въпроса по какъв начин гледа на безумните реклами в интернет за " вълшебни " илачи , с които отслабваш с 20 кг за 2 дни, Попов сподели, че това е безспорна машинация, даже закононарушение. Разчита се на лековерието на хората, добави Попов. Според него хубаво би било въпросните " вълшебни " съставки най-малко да не са нездравословни, само че и това не е доста ясно, тъй като не са изследвани.
 iStock/Getty Images

" Изумително е по какъв начин един препарат може да лекува всичко - от псориазис до диабет и полова отпадналост, и то даже не е лекарство, а някаква добавка ", разяснява лекарят. Той добави, че хората би трябвало да са наясно - питателните добавки не лекуват, не защищават от заболявания и не заменят пълноценното здравословно хранене. По думите му към този момент има значително случаи, когато хора са спирали медикаментите си, откакто стартират да одобряват някакъв подобен вид препарати, вследствие на което положението им внезапно се утежнява.

Ние не отхвърляме питателните добавки изцяло, само че с тях би трябвало да се внимава, сподели експертът. Според него най-добре е, когато в препарата има по-малко съставки. " Видиш ли изброени всички витамини и минерали на света, по-добре не посягай ", е съветът на експерта. Според него хората бъркат и с приемането на разтворимите витамини, като обяснението му е, че те " минават " с водата през организма, без никаква действителна усвояемост.

Не би трябвало да се прекалява и с пробиотиците, сподели още Попов. Според него най-хубавият пробиотик е естественото кисело мляко с лактобацили . Проблемът е, че има огромна разлика в качеството на млеката във връзка с пробиотичната им интензивност. Лекарят е много песимистичен към изгодите на така наречен супер храни, които нахлуха през последните години - чиа, киноа, годжи бери и така нататък " Това са отново нови моди, само че тези храни не са присъщи за българина, нашият геном не е приспособен към тях ", уточни Попов.

Като наша, родна супер храна от растителен генезис лекарят показва чесъна, изключително до момента в който е още зелен. Той напомня, че миризливият зарзават работи антиоксидантно, антитуморно и покачва имунитета.

За огромните разногласия към глюкозо-фруктозния сироп, като нещо супер нездравословно, мнението на Попов е, че в това изказване няма логичност. Фруктоза се съдържа в меда, в плодовете, в плодовата захар, аргументира се той. Експертът добави, че приема да има разногласия към използването на глюкозо-фруктозен сироп, придобит от генномодифицирана царевица, каквато процедура има в Съединени американски щати. В Европа обаче не става дума за това, означи Попов. Неговата персонална позиция е, че всеки производител има правото да прави артикули от друго качество, които надлежно са и с разнообразни цени. Въпросът е на етикетите да е отразено тъкмо наличието на продукта , с цел да не бъдат заблуждавани потребителите, заключи Попов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР