Крайни мнения, ожесточени дискусии и множество честитки и снимки ни

...
Крайни мнения, ожесточени дискусии и множество честитки и снимки ни
Коментари Харесай

Виртуална и реална: Какво се случва с любовта?

Крайни отзиви, яростни полемики и голям брой честитки и фотоси ни заливат към 14 февруари. Тази година взехме решение да погледнем от различен ъгъл на празника и да потърсим отговори на постоянно задавани въпроси от фамилния съветник. Тя е и един от най-успешните български създатели на книги за личностно развиване, измежду които „ Всичко стартира от детството “ и „ Какво се случва с любовта “.
 Стела Даскалова Личен списък
Защо са толкоз крайни мненията за отбелязването на Свети Валентин?

В нашия свят по всеки въпрос има крайни отзиви. Всеки вижда нещата през призмата на личните си убеждения, контузии, асоциации... Наранените от връзките си хора са гневни на любовта и романтиката. Този празник просто усилва болката им тъй като им припомня за предишното. Но биха могли да се почувстват още веднъж щастливи на този ден, в случай че разширят гледната си точка и свържат този празник с фантазията си за бъдеща хармонична връзка, с любовта към себе си, към родителите си и децата си (ако имат такива), към другари, към домашни любимци...

Защо е нужно да има избран „ ден на любовта “ и това оказва помощ ли на връзката?

Празниците са ни нужни, с цел да ни накарат да излезем от рутината и битовизмите и да се замислим за същински значимите неща в живота. Празниците са дните, в които се фокусираме върху насладата. Те ни сплотяват и ни подсещат да демонстрираме признателност и обич към околните си.

Твоите наблюдения като фамилен съветник какви са? По-трудно ли се основават връзки в днешно време и за какво? -->

Мисля, че в днешно време връзки се основават по-лесно от всеки път. И по-лесно се приключват. Благодарение на интернет и обществените мрежи, изборът е съвсем безграничен. Хората имат по-малко предубеждения и по-активен обществен живот, спрямо предишното, което също способства за по-лесното основаване на връзки. Това, което е по-трудно в днешно време е запазването на дълга връзка. Дългата връзка е нещо прелестно, само че единствено в случай че е хармонична, а хармоничните дълги връзки са необичайност, тъй като изискват синхронно личностно развиване и на двамата участници в тях.

Как фамилната среда и образецът у дома въздейства на любовните връзки?

Семейната среда ни програмира на подсъзнателно равнище, като основава визията ни за любовта и връзките сред половете. Под въздействие на родителите си формираме убежденията си и, за жалост, постоянно наследяваме техните предубеждения и страхове. За да " изправим " подсъзнателното си програмиране, когато е отрицателно и ни пречи, е нужно осъзнаване. Осъзнаването може да се случи благодарение на терапевт, с четене на подобаващи книги, благодарение на подкрепящи другари...

Какво се случва с мъжкото и женското през днешния ден?

Аз имам вяра, че всичко, което се случва е част от човешката еволюция и е за положително. Жените стават все по-силни и самостоятелни, с все по-високи приходи, което макар че ненапълно комплексира мъжете, би трябвало в действителност да ги облекчава. Сближаването сред половете е реалност, само че не мисля, че това е притеснително. Чудесно е, че от ден на ден бащи се грижат за децата си, готвят и домакинстват. Това са личностно израснали мъже, които са доста по-щастливи от тези, които не го вършат. Въпреки наклонността за обществено тъждество обаче, към момента всяка втора или трета жена по света е жертва на принуждение. Жените имат да извървят още дълъг път, с цел да се почувстват същински свободни и самостоятелни.

Стремежът към кариера, самостоятелност, положителни приходи – измества ли напълно фокусът от интимни връзки и съумява ли да замести потребността от такава?

Успешната кариера в действителност е причина за хармонична любовна връзка. Успехът е афродизиак. Любовта и пристрастеността към работата вършат хората харизматични, удовлетворени от живота си и същински живи. Kолкото и да обичаме работата си обаче, потребността от обич и персонален живот може да бъде изместена единствено краткотрайно. Рано или късно човек осъзнава, че триумфът не носи наслада, в случай че няма с кого да го споделиш.

Бягаме ли от съществено обвързване? Сякаш сме станали по-склонни към подмяна, към бягство от една в друга връзка?

Бягат от обвързване хората, които имат доста страхове и отрицателни убеждения. Все още мъжете са тези, които се плашат повече от обвързване. Жените са много по- смели в това отношение. Хубавото е, че през днешния ден към този момент бракът не е наложителен и мъжките страхове стартират да понижават.

Защо от ден на ден младежи търсят сътрудник в приложения за запознанства?

Защото е забавно и елементарно. Защото изборът е доста по-голям. Според статистиката през днешния ден към 50 % от връзките се основават онлайн. Аз познавам доста щастливи двойки, които са се срещнали по този начин. Предимството на запознанствата в интернет е, че можеш да получиш доста информация за характера, приятелите и полезностите на индивида, преди да си направиш труда да се срещнеш персонално с него. Така доста по-бързо и елементарно можеш да елиминираш несъответствуващите.

Тиндер е едно от най-нашумелите през последните години...

Тиндер е може би най-усъвършенстваното приложение и с него нещата се случват още по-лесно, тъй като имаш доста огромен избор и надзор. Пишат ти единствено хора, които харесваш.

Възможни ли са дълготрайни връзки, които са се зародили в сходна платформа?

Да, несъмнено. Когато се запознаеш онлайн с някого, първо опознаваш душата му, а след това го виждаш по какъв начин наподобява действително, в което има нещо доста сантиментално и стойностно. Форумите и групите, основани от общи ползи и дела в обществените мрежи също са добър метод да се запознаеш с нови хора. Рискове, несъмнено, има и по тази причина е значимо да не се избързва със срещите. Но опасности има и когато се срещаме с нови хора в действителния живот. Колкото по-дълго познаваме някого, толкоз по-малко са рисковете, тъй че търпението и взаимното опознаване на духовно равнище са предварителната защита против пострадване и отчаяние.

Какви са разликите сред мъжете и дамите, които стартират да търсят сътрудник в Тиндер да вземем за пример?

Различията сред мъжете и дамите в Тиндер са демонстрация на разликите сред двата пола в действителния живот. Повечето дами търсят стойностна прочувствена връзка, до момента в който доста огромна част от мъжете търсят физическа връзка без прочувствено обвързване. Но, несъмнено, има и личностно израснали мъже, които търсят огромната си обич - както в действителния живот, по този начин и в интернет. Мисля, че е допустимо да срещнеш точния човек по най-различни способи, в случай че си обществено деен и имаш оптимистична настройка към живота.

Каква може да бъде алтернативата на обществените мрежи, приложенията за запознанства, с цел да срещнеш някого?

Алтернативата е да живеем обществено интензивно - да отделяме повече време за другари, занимания, пътувания, да се включваме в дела, да работим за личностното си развиване като посещаваме семинари, курсове, публично значими събития.

Нужно ли е да се „ грижим “ за любовта и по какъв начин?

Когато влагаме сила в нещо, то разцъфтява, когато не му даваме от силата си, го губим. Много е просто. Да се грижим за любовта в действителност е елементарно и прелестно, тъй като заниманията, пътуванията, празниците, контактът с изкуствата и природата са взаимните прекарвания, които подхранват любовта. Проблемът е, че доста хора не осъзнават, какъв брой подла е рутината за връзките и разрешават на битовизмите да завладяват съзнанието им. Повече за грешките и страховете във връзките, както и за методите, по които можем да се грижим за любовта си, можете да прочетете в книгата ми " Какво се случва с любовта? "

А за теб тя е?

За мен любовта е споделеност, деликатност, доверие, само че постоянно е била предизвикателство и тестване... За мен любовта е доста повече от връзките сред двама души. Любовта е смисълът. Любовта е знамение, което ни се случва всеки ден, даже да нямаме интимна връзка. Всеки път когато моето лабрадорче безмълвно си постави главичката върху коленете ми, знам че това е обич - мощна и дълбока, доста същинска. Когато прегръщам децата си, майка ми, другарка... душата ми е щастлива и знам, че това е чудото на любовта. Когато виждам филм с обичаните ми артисти и чувам обичаните си песни, душата ми е щастлива, тъй като е в положение на обич. Всеки човек е обичан от някого. Имаше едни прелестни билбордове по пътищата на България, на които пишеше: " Карай деликатно! Някой те обича! " Щеше да е прелестно, в случай че имаше повече сходни билбордове, на които да написа " " Фокусирай се върху същински значимото в живота си! " " Казвай " Обичам те! ", " Прегръщай! ".

Любовта е отговорът на всичките ни въпроси. Казала го е една от обичаните ми писателки Барбара де Анджелис и аз съм изцяло съгласна с нея. Нужно е просто да отворим сърцето, мозъка и сетивата си за любовта и да осъзнаем, че можем да изпитваме обич във всеки един миг от живота си, без значение от събитията, като стартираме от любовта към себе си. Ако успеем да го създадем, всичко към нас стартира да се трансформира към положително, тъй като когато излъчваме обич реализираме естетика с Вселената.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР