Крайната цел е авиокомпаниите да имат нетни нулеви емисии до

...
Крайната цел е авиокомпаниите да имат нетни нулеви емисии до
Коментари Харесай

ЕС налага на авиокомпаниите да плащат повече за отделените вредни емисии

Крайната цел е самолетните компании да имат чисти нулеви излъчвания до 2050 година

Европейският съюз реализира съглашение по отношение на законодателство, съгласно което самолетните компании ще би трябвало да заплащат повече за отделените излъчвания на въглероден диоксид, които предизвикват световно стопляне. Това усилва натиска върху бранша на въздушния превоз, принуждавайки го да се отдалечи от изкопаемите горива, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Авиокомпаниите, извършващи полети в Европа в този момент би трябвало да показват разрешителни, получени от пазара на въглеродни излъчвания на Европейски Съюз, с цел да покрият своите излъчвания на въглероден диоксид, като множеството от тези разрешителни обаче ще са безвъзмездни.

Това би трябвало да се промени според новото законодателство, контрактувано от представители от страните членки и Европейския парламент, което би трябвало последователно да отстрани тези безвъзмездни разрешителни до 2026 година, показаха осведомени с полемиките източници.

Авиокомпаниите ще би трябвало да заплащат за своите разрешителни за въглероден диоксид, посредством което ще се обезпечи финансов тласък да понижат отделянето на нездравословни излъчвания.

Според източниците доста по-малко безвъзмездни разрешителни за въглероден диоксид ще се дават на самолетните компании, които употребяват устойчиви авиационни горива, с цел да компенсират отчасти разликата в цените сред по-скъпите устойчиви горива и доста по-евтиния керосин от изкопаеми горива.

Досега Европейски Съюз ограничаваше обсега на своя въглероден пазар до покриване на излъчванията от полети в границите на Общността, само че договарящите по новото законодателство се съгласиха, че през 2026 година Брюксел ще би трябвало да оцени дали схемата на Авиационната организация на Организация на обединените нации (ICAO) за компенсиране на въглеродните излъчвания, отделяни от интернационалните полети, ще успее да обезпечи чисти нулеви излъчвания до 2050 година. В противоположен случай Европейски Съюз ще предложи разширение на пазара на въглеродни излъчвания, с цел да обхване той и излъчванията от всички излитащи от Европа полети.

Екологични организации обаче възразиха на това, че излъчванията от интернационалните полети няма да бъдат добавени към обсега на въглеродния пазар по-рано.

" Средностатистическите европейски фамилии ще продължат да заплащат доста повече за своите въглеродни излъчвания, в сравнение с постоянно пътуващите на дълги дистанции. Ние сме на път да загубим още едно десетилетие в безучастие в региона на климата ", сподели Джо Дарден, шеф на авиационния отдел в неправителствената организация " Транспорт енд Енвайрънмънт " (Transport and Environment).

Страните от Европейски Съюз и Европейския парламент би трябвало публично да одобрят законодателството, преди то да влезе в действие.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР