Крайбрежни паркове във френската столица Париж се наложи да бъдат

...
Крайбрежни паркове във френската столица Париж се наложи да бъдат
Коментари Харесай

Река Сена преля в Париж

Крайбрежни паркове във френската столица Париж се наложи да бъдат затворени през днешния ден, откакто река Сена излезе от коритото си след неколкодневни превалявания , оповестиха столичните управляващи, представени от Ройтерс.

На измервателния пункт Аустерлиц водите на Сена доближиха до 4,2 м, т.е. с повече от 2 м над естественото си ниво , и бяха залети някои нискоразположени кейове и крайбрежни пешеходни зони .

" Бато муш ", най-големият от няколкото оператори на круизи по Сена, заяви, че от през вчерашния ден корабчетата му не се движат и по този начин ще бъде и на следващия ден . Причината е, че наводненият пристан при моста Алма на процедура не разрешава на туристите да се качват на корабчетата.

При каменния зуав - статуята на боец, употребена от парижани като индикатор за покачването на Сена - водата стигаше малко под коленете на боеца, т.е. малко под отметката от 4,30 м, което значи, че реката е несъответствуваща за мореплаване .

При наводненията през 2018 година равнището на Сена се повиши до цели 5,84 м (до към колана на зуава), което провокира сериозен транспортен безпорядък. Реката тогава заля железопътна линия, свързваща западните и южните покрайнини на Париж.

Д нес представител на метро и жп операторът РАТП заяви, че влаковете по мрежата му се движат обикновено.

През юни 2016 година равнището на Сена се беше покачило до 6,1 м, заради което Лувърът се наложи да изнася артефакти от подземията си като защитна мярка против допустимо наводняване . Тогава бяха наводнени хиляди жилищни здания по течението на Сена и главния й приток Марна.

Измереното през днешния ден покачване на водите на Сена е неприятна вест за Лувъра, който наскоро затвори няколко пъти поради стачки против пенсионната промяна на президента Макрон и епидемията от ковид, отбелязва Асошиейтед прес. Днес най-посещаваният музей в света заяви, че извънредно деликатно следи равнището на реката. Лувърът, една от най-големите забележителности на Париж, се обитава в някогашна кралска резиденция, ситуирана на десния бряг на Сена, и е мощно уязвим при излизания на Сена от коритото й.

През уикенда парижките управляващи затвориха тунела под Градините на Тюлейри, които се намират в съседство с Лувъра . Властите обаче приканиха обществеността към успокоение.

Лувърът разгласи, че речното равнище в региона на музея към този момент не е достигнало до сериозни стойности, само че като защитна мярка лимитира броя на посетителите .

Властите в града нееднократно са предупреждавали, че в Париж може да се повтори пагубното наводняване от януари 1910 година, когато водите на Сена доближават 8,62 м и огромна част от центъра на френската столица остана под вода , отбелязва Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР