Крайбрежната зона се губи безпрецедентно в част от Коринтския залив,

Крайбрежната зона се губи безпрецедентно в част от Коринтския залив, ...

Много лоша новина за всички, които плануват море в Гърция.

Крайбрежната зона се губи безпрецедентно в част от Коринтския залив, пише "Български новини". Средната загуба на ширината на крайбрежната зона в курорта Ксилокастро е тревожна, тъй като е от порядъка на 18 сантиметра годишно. Просто казано, морето изяжда 18 см земя всяка година в района. По-конкретно, изследването се фокусира върху плаж, с дължина 14 км.

Проучването е проведено от Лабораторията по дистанционни изследвания раздел геология на Атинския университет, като се използват новаторски техники.

„Изучаваме тази област в продължение на много години и във връзка с останалата част на Гърция и по тази причина е от особен научен интерес", казва Василакис, който е бил ръководител на изследователския екип.

„За да го обясня просто, под повърхността на водата има подводно свлачище, с втората най-висока скорост в света (10-14 мм годишно) и това има пряко въздействие върху брега. Характерно е, през 2012 г. подводно свлачище доведе до загубата на голяма част от крайбрежната зона на Дервен.

Най-висока сеизмичност наблюдава в благоприятства региона, придружаващите геодинамични явления от своя страна ускорява вредните ефекти, причинени от човешка намеса в естествената околна среда", добавя той.
 

Източник: blitz.bg