Какво трябва да знаете, докато ураганът Идалия наближава Флорида

...
Крайбрежието на Персийския залив на Флорида се подготвя за свирепи
Коментари Харесай

Крайбрежието на Персийския залив на Флорида се подготвя за свирепи ветрове, проливен дъжд и надигаща се морска вода от Идалия, който се превърна в „изключително опасен“ ураган от категория 4 в сряда, докато се въртеше към директен удар в района на Биг Бенд в щата.

От 5 сутринта EDT (09:00 GMT) в сряда Идалия имаше максимален постоянен вятър от 215 км/ч (130 мили/ч), докато се движеше към брега на 95 км (60 мили) западно от Сидър Кий, Флорида .

Всяка буря, достигаща категория 3 или по-висока, се счита за голям ураган.

Идалия е четвъртият голям ураган, връхлетял Флорида през последните седем години, след Ирма през 2017 г., Майкъл през 2018 г. и Иън, който достигна връхната си точка от категория 5 през миналия септември.

Ето какво трябва да знаете, преди Idalia да достигне сушата в сряда.

Как се подготвят хората за Идалия?

Милиони хора по пътя на бурята завързаха лодки, заковаха прозорците с дъски, поставиха имотите си в чували с пясък и се насочиха към по-високи места.

Около 5500 членове на Националната гвардия са мобилизирани, докато 30 000 до 40 000 служители на електричеството са в готовност. Щатът е заделил 1,1 милиона галона бензин за справяне с всякакви прекъсвания на доставките на гориво, каза губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

Повече от 40 училищни района във Флорида отмениха занятия, добави той, а международното летище Тампа спря търговски операции във вторник.

Заповеди за задължителна евакуация бяха издадени в поне 28 от 67-те окръга на Флорида към вторник вечерта.

„Ако не сте се евакуирали, трябва да го направите веднага“, каза шефът на управлението за извънредни ситуации във Флорида Кевин Гътри по време на вечерен брифинг за новините. „Трябва да зарежеш това, което правиш. Трябва да отидете в стаята си, да опаковате нещата, да опаковате нещата си и да отидете на безопасно място.“

Повечето от 21 милиона жители на Флорида и много в съседните щати Джорджия и Южна Каролина бяха под предупреждения за урагани и други предупреждения, свързани с бури. И в трите бяха обявени извънредни ситуации.


Къде се очаква да удари ураганът?

Идалия прерасна от тропическа буря в ураган рано във вторник, ден след като премина на запад от Куба, където повреди домове, прекъсна електрозахранването, наводни села и предизвика масови евакуации.

Той достигна „изключително опасна интензивност от категория 4“ по петстепенната скала на вятъра на Сафир-Симпсън по пътя си към сушата във Флорида в сряда сутринта, съобщи Националният център за ураганите (NHC) в Маями.

NHC каза, че центърът на Идалия най-вероятно ще пресече бреговата линия на Флорида някъде в района на Биг Бенд, където северното крайбрежие на Персийския залив се извива в западната част на полуостров Флорида, приблизително ограничен от вътрешните градове Гейнсвил и Талахаси, столица на държавата.

Слабо населен в сравнение с района на Тампа-Санкт Петербург на юг, Биг Бенд се отличава с блатисто крайбрежие, осеяно със сладководни извори и реки, и група от малки крайбрежни острови, образуващи Cedar Key, историческо рибарско селище, разрушено през 1896 г. от вълна на ураганна буря.

Предупреждения за вълнение бяха публикувани за стотици мили брегова линия, от Сарасота до убежището за спортен риболов на Индианския проход в западния край на залива Апалачикола. В някои райони, в зависимост от приливите, приливът на вода може да се повиши с 12 до 16 фута (3,7 до 4,9 метра), каза NHC.

Длъжностни лица казаха, че най-опасната характеристика на бурята ще бъде мощен прилив на прибой, движен от вятъра, който се очаква да наводни бариерни острови и други ниско разположени райони по крайбрежието.

Къде се очаква да отиде Idalia след това?

Прогнозите са, че Идалия ще пресече полуостров Флорида и след това ще намокри Южна Джорджия и Каролините в четвъртък с 4 до 8 инча (100 до 200 мм) дъжд.

Губернаторът на Джорджия Браян Кемп и губернаторът на Южна Каролина Хенри Макмастър обявиха извънредно положение, освобождавайки държавни ресурси и персонал, включително стотици войници от Националната гвардия.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР