Краят на Вселената е въпрос на спекулации. Нашето разбиране за

...
Краят на Вселената е въпрос на спекулации. Нашето разбиране за
Коментари Харесай

Изчислиха кога и как ще дойде краят на Вселената

Краят на Вселената е въпрос на спекулации. Нашето схващане за космологията и физиката остава лимитирано и крайният сюжет продължава да се приспособява, с цел да се съобрази с най-новите хипотези. Д-р Мат Каплан, доцент по физика в Университета на Илинойс, показва забавен нов сюжет за това по какъв начин всичко може да свърши: в потоп от свръхнови черни джуджета.

Преди да стигнем толкоз надалеч в бъдещето, дано се върнем към сегашното и да поговорим за звездите. Най-масивните звезди в последна сметка избухват, трансформирайки се в неутронни звезди или черни дупки, само че те са малцинство. Повечето звезди са дребни и ориста им е да се трансфорат в бяло джудже, ярка, плътна топка от изродена материя вместо свръхнова.

Белите джуджета не създават лична сила посредством обединение като елементарни звезди. Те имат несъмнено количество сила от тяхното образуване, само че тя постепенно се разсейва в Космоса. С течение на времето, може би 10 000 пъти по-дълго от възрастта на Вселената или може би квадрилиони пъти, тези бели джуджета ще станат необикновено студени. Те стават черни джуджета.

В своята обява Каплан дава сюжет за края на тези черни джуджета; избухлива гибел, която съгласно него ще бъде „ финален забавен астрофизичен временен миг, който ще се случи преди топлинната гибел “. Топлинната гибел, известна още като Голямото заледяване, когато във Вселената в последна сметка изчерпи свободната сила и доближи безспорна нула и оптималната ентропия, е един от вероятните способи, по които Вселената може да свърши.

Ако сюжетът на Каплан е правилен, тези черни джуджета могат да се трансфорат в свръхнови и това ще бъде последният гърмеж във Вселената, на първо място да завърши.

Има избрани догатки, които би трябвало да се създадат за черните джуджета, които се трансформират в свръхнови. Едно от главните е, че протоните, частиците в ядрото на атомите, не би трябвало да се разпадат. Превръщането на бяло джудже в черно джудже лишава голямо време, тъй че в случай че протоните се разпадат, черните джуджета е малко евентуално да се образуват, защото белите джуджета просто ще се разпаднат в по-кратък времеви период.

Въпреки това, концепцията, че протоните не се разпадат, не е прекомерно ясна, когато става дума за догатки, защото занапред ще виждаме подобен разпад. Така че, в случай че приемем, че протоните се разпадат, белите джуджета ще се трансфорат в черни джуджета и те с течение на времето ще се трансфорат в стоманени черни джуджета с помощта на квантовите феномени, които могат да основат по-тежки атоми в бялото джудже.

Както белите джуджета, по този начин и черните джуджета с времето губят електрони. Позитроните постепенно унищожават електроните в центъра на джуджето и го отслабват, причинявайки в последна сметка неговото сриване при голям гърмеж, сходно на звезди с по-висока маса, които се трансформират в свръхнова. Белите джуджета могат да преминат в свръхнова, само че единствено в случай че са откраднали задоволително маса. Когато те са 1,4 пъти по-големи от масата на Слънцето, те се срутват върху себе си. Черно джудже, богато на желязо, ще би трябвало да тежи единствено 1,2 пъти повече от масата на Слънцето, с цел да се взриви.

Това може да не наподобява доста, само че доста звезди няма да са толкоз тежки, само че Каплан пресмята, че 1 милиард трилиона звезди ще избухнат по подобен метод.
И в случай че се чудите по кое време ще се случи, той допуска почти след 1 с 1100 нули брой години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР