Краят на споделянето на пароли за Netflix ще настъпи скоро

...
Краят на споделянето на пароли за Netflix ще настъпи скоро
Коментари Харесай

Netflix ограничава споделянето на пароли, но не знае точно как

Краят на шерването на пароли за Netflix ще настъпи скоро и това се чака да се трансформира в предизвикателство както за феновете, по този начин и за самата стрийминг платформа. Компанията отсрочва този миг от години. Още през 2019 година нейни анализатори са разпознали шерването на пароли като главен проблем, който ще понижи броя на евентуалните абонаменти, настояват осведомени, представени от The Wall Street Journal, само че стрийминг колосът няма решение по какъв начин да отстрани тази опция, без да загуби сегашни клиенти.

Пандемията и антиковид ограниченията обаче носи вълна от нови клиенти за платформата и фокусът върху шерването на абонаменти се губи. Но в този момент загубите се усилват, което стимулира основният изпълнителен шеф Рийд Хейстингс да разяснява, че пандемичният взрив е прикрил мащабите на казуса със шерването на пароли и че компанията прекомерно дълго е чакала, с цел да се оправи с него, оповестява още WSJ.

Повече от 100 милиона фенове на Netflix в този момент гледат услугата, употребявайки пароли, които заемат най-често от членове на фамилията или другари, твърди компанията. Затова и нейните проекти са да приключи тази процедура от 2023 година, като изиска от хората, които споделят сметки, да заплащат за това. Очаква се смяната да влезе първо на американския пазар, а по-късно и в световен мащаб.

По този метод обаче Netflix рискува да пропилее благоразположението на потребителите, което завоюва с години на благосклонност във връзка с абонаментите. А те имат доста огромен избор от стрийминг услуги.

Netflix също по този начин трансформира метода си към проявлението на реклами в наличието, откакто години наред се противопоставяше на това. През ноември платформата започва равнище на абонамент, което включва реклами и е ориентирано към нови консуматори, странящи от по-скъпите проекти без реклами.

В изискванията за прилагане на услугите на Netflix от дълго време се споделя, че лицето, което заплаща за акаунта, би трябвало да управлява устройствата, които го употребяват, и да не споделя пароли, само че компанията в никакъв случай не е прилагала това предписание прецизно, напомня WSJ и показва повода за това - определянето на твърда граница за това на кого би трябвало да се позволи да споделя пароли се оказва доста мъчно.

Първи в конфликта и...

Като водач на пазара на видеострийминг с 223 милиона клиента по света и пазарна капитализация от към 128 милиарда $, Netflix е първата компания в промишлеността, която се сблъсква с казуса със шерването на пароли, само че евентуално няма да е последната, споделят вложители и медийни мениджъри, представени от WSJ. Останалите играчи на този терен също търпят загуби, тъй че с течение на времето натискът за облаги и продължение на растежа може да накара и услуги като Disney +, HBO Max и Paramount+ също да погледнат с отрицателно око в тази посока.

Анализаторите от Cowen Inc. считат, че напъните на Netflix могат да генерират спомагателни доходи от 721 млн. $ през идната година единствено на американския пазар. Оценката се базира на изследване, в което потребителите, които споделят акаунта на разположение, с което не живеят, са запитани по какъв начин биха реагирали, в случай че Netflix изисква от тях да заплащат по 3 $ на месец, с цел да продължат да споделят.

….първи проби

Въпреки че Netflix към момента конкретизира проектите си за Съединени американски щати, платформата организира проби в страните от Латинска Америка - един от районите, където шерването на пароли е най-разпространено. В тези проби Netflix разрешава на клиентите да заплащат, с цел да споделят сметки с до двама души отвън домовете си. Вместо да блокира достъпа на заемащите ключова дума до непознатия акаунт, Netflix ги подканва да вкарат код за инспекция на устройството си. Кодът се изпраща на главния притежател на акаунта и би трябвало да бъде въведен в границите на 15 минути. Достъп се дава едвам след въвеждането на кода.

Едно от главните провокации пред тази система обаче идва от обстоятелството, че Netflix мъчно може да дефинира по кое време притежателят на акаунта пътува и получава достъп до услугата от друго място - втори дом или хотел, и по кое време различен човек го употребява.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР