Краят на седмицата е вече, но не и краят на

...
Краят на седмицата е вече, но не и краят на
Коментари Харесай

Новини или Novini - картината на печата за 5 октомври

Краят на седмицата е към този момент, само че не и краят на новините. Те в никакъв случай нямат край – единствено от време на време отмора. Не обаче и в този момент – тъй като следващата порция идва още от закуска. И тя е пъстроцветна – тъкмо какъвто е и щемпел в България, където всяка медия рисува собствен свят, а много постоянно светът на едни няма нищо общо със света на действителността. Дали можем да отличим кой кой е – остава да се надяваме на разсъдъка си.
Вестник " Сега "
Централната вест на броя е, че Европейският съд отсъди по случая " КТБ ". И то е предстоящо – Българска народна банка е нарушила инструкция на Европейски Съюз, съгласно която 5 дни след слагането на банката под специфичен контрол е трябвало да може да има достъп до влоговете в нея. Позицията на Европейския съд е по дело, заведено от Николай Кантарев във Варна. Той желае да му бъдат платени наказателни лихви, дължими за четирите месеца, в които не е имал достъп до парите си. Сега, на база позицията на Европейския съд, Варненският административен съд би трябвало да реши дали Българска народна банка съзнателно не е предизвикала вреди или не. Но Европейският съд изрично не приема оправданието на Българска народна банка, че във Фонда за гарантиране на влоговете не е имало задоволително средства, с цел да бъдат изплатени всички депозити на стойност до 100 000 евро (196 000 лева).
Друг значим акцент е, че държавното управление ще вдигне с 400 лв. оптималния застрахователен приход от Нова година – от 2600 лв. на 3000 лв.. Така обществените и здравните осигуровки на някои трудещи се ще се усилят с 15%. Освен това няма да падне таванът на пенсиите, единствено ще бъде повишен – до 1200 лв., само че чак от 1 юли, 2019 година, а не от Нова година.
Вестник " 24 часа "
Акцизните артикули са централна тематика на вестника, който оповестява, че с цел да бъде ефикасна битката с противозаконните цигари, противозаконния алкохол и изобщо с нарушаванията при акцизните артикули, ще бъдат изменени четири закона – Наказателният кодекс, за виното и спиртните питиета, за акцизите и за горивата. Основната концепция що се отнася до цигарите и алкохола е машините, които ги създават, да бъдат вписвани в специфичен указател.
Вестник " Труд "
На челно място е обичаната тематика на вестника – " зелената мафия ". В материал, озаглавен 2,7 милиарда лв. изгорели поради зеления рекет”, медията обобщава проучване на Института за пазарна стопанска система, управителен от Красен Станчев. И дава образци, леейки горчиви сълзи какво се е „ провалило” поради обжалвания на зелени организации в съда – 269 млн. лв. вложения на " Дънди Прешъс ", 416 млн. лв. от изследването на " Шеврон " в Нови пазар, 380 млн. лв. от спряната инвестиция за златодобив в Трън, което стана след референдум. В проучването няма оценки до какви загуби би довело реализирането на тези планове – да вземем за пример в здраве.
Вестник " Монитор "
Поредното издание в медийната империя на Делян Пеевски продължава да залага на аферата " КТБ ", само че от друг ъгъл – ъгълът, че единствено и само Цветан Василев е огромният провинен. Публикувана е историята на компания " Юлита 2002 ", която била на охранител на КТБ – Красимир Зарев. Фирмата била взела 50 млн. лв. заем от КТБ съгласно обвинителния акт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР