Краят на сагата с отпуските още не се вижда. Правителството,

...
Краят на сагата с отпуските още не се вижда. Правителството,
Коментари Харесай

Бизнесът и синдикатите скоро няма да се споразумеят за отпуските

Краят на сагата с отпуските още не се вижда. Правителството, синдикатите и бизнесът явно не могат да реализират консенсус, колкото и срещи да проведат. Проблемът е, че все още липсва явен метод за установяване на броя дни заплатен годишен отпуск, за които служащият или служителят има право на обезщетение при преустановяване на трудовото правно отношение.

Правителството и обществените сътрудници разискаха в сряда план на разпореждане на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, който е прегледан от Комисията по трудово законодателство към Тристранния съвет и не е получил единомислеща поддръжка.

Синдикалните организации поддържат плана на държавното управление, а представителите на работодателите се оповестиха срещу. Предвидено е наредбата да регламентира по явен метод изчисляването на размера на компенсацията по член 224, ал.1 от КТ. Става въпрос за допълнение на член 42 от Наредбата, който урежда изчисляването на размера на годишния заплатен отпуск, който би трябвало да бъде изплатен на служащ, който напуща обещано дружество. Това ще подсигурява правата на служащите и чиновниците и ще подкрепи работодателите при реализирането на техните отговорности, като това е причина и за отбягване на трудови разногласия по този въпрос.

Социалният министър Деница Сачева изясни, че все още липсва явен метод за установяване на броя дни заплатен годишен отпуск, за които служащият или служителят има право на обезщетение при преустановяване на трудовото правно отношение, тъй като методът за пресмятане с решение на Върховният административен съд (ВАС) от 19 февруари 2020 година е анулиран заради неналичието на доказателства за извършени публични съвещания при приемането ѝ. Поради това все още липсва явен метод за установяване на броя дни заплатен годишен отпуск, за които служащият или служителят има право на обезщетение при преустановяване на трудовото правно отношение.

В началото на май КНСБ предложи Националният застрахователен институт да покрие по 20 дни спомагателен годишен отпуск на всеки родител през тази година. В момента на съвсем всички родители им е привършен отпускът.

"Обезщетенията за безработица да бъдат реформирани и действително всеки обезпечен да има достъп до тях, изиска още той. В момента при 20 години обезпечаване и единствено три дни на борсата, в идващите 3 години нямаш право да ползваш обезщетение. Икономическата рецесия ще е V-образна, предсказа синдикалният водач. Това значи, че ще има бързо изплъзване, само че то ще отнеме най-малко година ", изясни водачът на синдиката Пламен Димитров.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР