Краят на ноември доста наподобяваше първите дни от пандемията. Новината

...
Краят на ноември доста наподобяваше първите дни от пандемията. Новината
Коментари Харесай

Как влияе омикрон на възстановяването на световната икономика

Краят на ноември много наподобяваше първите дни от пандемията. Новината за това, което предстоеше да стане известно като разновидността омикрон, удари международните тържища, като разсъни страховете на вложителите от нова серия ограничавания или самозатваряне от страна на хората. Два месеца по-късно въздействието на омикрон последователно стартира да става по-ясно. Засега действителността наподобява значително по-добре, в сравнение с сме се страхували. Пазарите са неспокойни, само че заради вероятността за по-високи лихвени проценти, а не поради коронавирус. Инвестиционната банка Goldman Sachs е основала показател на цените на акциите на европейски компании като самолетни компании и хотели, които процъфтяват, когато хората могат и желаят да посещават публични места. Индексът, който е добър индикатор за безпокойството от вируса, през последните седмици пораства повече спрямо по-общите фондови пазари.

Високочестотните стопански данни поддържат внимателния оптимизъм. Николас Волошко от Организацията за икономическо сътрудничество и раз води седмичен показател за Брутният вътрешен продукт на 46 стопански системи със междинни и високи приходи, като употребява данни от Гугъл за търсенията на неща - от жилища и работни места до икономическа неустановеност. Адаптирайки неговия показател, който добре предсказва формалните цифри, The Economist прави оценка, че Брутният вътрешен продукт в тези страни е с към 2.5% под наклонността от преди пандемията (виж графика 1). Това е малко по-лошо, в сравнение с през ноември, когато Брутният вътрешен продукт е бил с 1.6% под наклонността, само че по-добре от преди година, когато е бил с близо 5% надолу.
Леки признаци
Няколко фактора изясняват за какво най-лошите страхове за икономическите резултати на разновидността до момента не са се осъществили. Голямата неустановеност по отношение на омикрон е обвързвана с това дали неприятното (по-високата преносимост) превъзхожда положителното (по-ниската вирулентност) и по този метод дали скокът в хоспитализациите и смъртните случаи от коронавирус ще имат унищожителен резултат. Засега обаче, наподобява, малко държавни управления имат вяра, че са нужни спомагателни фрапантни ограничавания на придвижването на хората, като се изключи китайското, което към момента се придържа към своята тактика за нулев коронавирус.

Количествен знак на швейцарската банка UBS, който класира рестриктивните мерки по света от нула до 10, демонстрира, че междинната стойност за света се е повишила от 3 на 3.5 през последните седмици. Само една богата страна, Нидерландия, мина в повсеместен локдаун (който беше омекотен на 26 януари). UBS открива още, че делът на интернационалните направления с въведени ограничавания за влизане поради коронавирус от 31% в международен мащаб съвсем не се е намалил от октомври.
Реклама Въпреки че цялостното показване е по-добро от предстоящото, възобновяване на международната стопанска система от затварянето през 2020 година към момента е неравномерно.
Все повече хора също по този начин наподобяват склонни да поемат опасности. Goldman Sachs води " ефикасен " показател за затваряне, който регистрира освен разпоредбите на държавните управления, само че и персоналния избор на хората. Досега световният показател се е концентрирал до почти същото равнище като по време на вълната от делта разновидността от предишното лято, макар съществуването на 4-5 пъти повече инфектирани дневно. Дори тук-там, където бързото разпространяване на коронавирус е оригиналност, животът значително продължава обикновено. Случаите в Сан Франциско бяха ниско в спектъра на двуцифрените цифри през по-голямата част от есента. Въпреки че в този момент градът открива приблизително към 2000 случая дневно, фитнес залите и заведенията за хранене остават оживени. Глобалният " показател на нормалността " на The Economist, който прави оценка по какъв начин държанието на хората се е трансформирало по отношение на нормите преди коронавирус, през последните седмици е понижен, само че в този момент, наподобява, се възвръща.
Работната мощ в карантина
Настоящите данни за случаите демонстрират, че към 5-10% от американците сега имат коронавирус. Толкова необятно разпространяване основава нова компликация, която не е съществувала при предходните разновидности - огромно неявяване на служащи. Според изследване, извършено при започване на годината от Бюрото за броене на популацията, 8.8 млн. американци са били без работа, тъй като се грижат за някого с коронавирус или тъй като самите те са инфектирани. В края на 2021 година 138 играчи от Националната баскетболна асоциация не бяха в положение да правят работата си поради свързани с коронавирус аргументи, макар че от този момент този брой е намалял. В Сан Франциско дребен, само че възходящ брой магазини, които към този момент изпитваха дефицит на работна ръка, затварят рано заради липса на личен състав.
Реклама
Ефектът на такива дефицити върху производството е мъчно измерим, само че наподобява евентуално той да бъде стеснен и временен. За начало няколко фактора могат да компенсират неналичието на служащи. Някои от тях, които са в изолираност, ще могат да се трудят от у дома. Ако ресторантът е затворен, евентуалните гости могат да отидат на други места. И най-малко за известно време сътрудниците, които не са инфектирани, могат да покрият част от дефицита. Следователно общото противодействие евентуално е непретенциозно. Изследване, оповестено през януари от JPMorgan Chase, да вземем за пример твърди, че отсъствията могат да понижат Брутният вътрешен продукт на Англия през първия месец на годината с 0.4%.
Пропасти на възобновяване
Освен това, защото броят на случаите понижава както във Англия, по този начин и в някои градове в Съединени американски щати, икономическите резултати от омикрон евентуално бързо ще избледнеят. Проучванията за упованията на компаниите също демонстрират, че те не са изключително обезпокоени. Малко са да вземем за пример признаците за спад в бизнес доверието (виж графиката).

Въпреки че цялостното показване е по-добро от предстоящото, възобновяване на международната стопанска система от затварянето през 2020 година към момента е неравномерно. Пропастта сред най-добре и най-зле представящите се е по-голяма от когато и да било. Тъй като вълната от омикрон в Южна Африка стихна, Брутният вътрешен продукт се увеличи и в този момент е в сходство с наклонността си отпреди рецесията. Британската стопанска система видимо се възвръща много бързо.

Други места обаче към момента изпитват усложнения, без значение дали заради постепенно слагане на бустери, невисок имунитет на популацията или просто неприятен шанс. Според индикатора на Организацията за икономическо сътрудничество и раз испанската стопанска система към момента е с към 7% по-малка спрямо предкризисната наклонност. Омикрон не съумя да изкара световното икономическо възобновяване от неговия курс. Но някои места към момента са осезаемо надалеч от естественото.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Ритейл 3 Коментари и разбори 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама
2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР