Краят на годината наближава и кабинетът не пропуска всяка възможност

...
Краят на годината наближава и кабинетът не пропуска всяка възможност
Коментари Харесай

Кабинетът похарчи нови над 40 млн. лева от излишъка

Краят на годината наближава и кабинетът не пропуща всяка опция да похарчи натрупалия се бюджетен остатък. В сряда министрите раздадоха нови над 40 млн. лв. за " спомагателни " разноски. Към 1 декември превишението на приходите над разноските в държавната хазна е малко над 1 милиарда лв., а държавното управление не крие, че счита да го похарчи до стотинка. На съвещанието в сряда милиони " хвръкнаха " за самолетни мотори и за просвета, за калолечебница и за правосъдни разходи.  

Най-големият ексклузивен трансфер, утвърден в сряда от Министерски съвет, е ориентиран за доизграждане и модернизиране на научните комплекси, включени в така наречен Национална пътна карта за научна инфраструктура до 2023 година От държавното прессъобщение не излиза наяве за какъв брой и какви обекти и за какви действия се отпускат парите, само че се напомня, че през 2018 година към този момент бяха отпуснати 10.671 млн. лева - отново за преструктуриране и модернизиране на научната инфраструктура. Липсва доклад по какъв начин са оползотворени парите. Справка на в. " Сега " демонстрира, че сред 2014 и 2017 година страната е осигурила много солидно финансиране на обекти от " пътната карта ". Например 7.350 млн. лева са преведени за присъединяване на България в ЦЕРН. Други 4 млн. лева са предоставени на Националния център за високопроизводителни и разпределени пресмятания и още толкоз за построяването на Циклотронен център. За ремонт на Научноизследователския транспортен съд „ Академик “ са обезпечени 1.1 млн. лева, а 740 хиляди лева са за съоръжение на обсерваторията в Рожен. 500 000 лева годишно се дават за Българската антарктическа база.
Правителството утвърди през вчерашния ден и 16 млн. лева спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2019 г.  - за покупка на нови мотори на военните самолети МиГ-29. Освен това МО ще получи и половин милион лв. за създаване на калолечебница в Поморие, като с парите ще бъде повишен капиталът на болница „ Вита “ във Велинград.
С част от парите ще бъде построено газово стопанство със слънчеви панели.

Почти половин милион (549 229) лв. ще получи Агенцията за обществените предприятия -  за заплащане на разходи по арбитражния спор с компаниите на братя Домусчиеви „ АДВАНС ПРОПЪРТИС “  и „ КЕЙ ДЖИ МАРИТАЙМ ШИПИНГ, които са надлежно поръчител и покупател по приватизационния контракт за Български морски флот. Държавата претендира за неустойки.   
Още 3.7 млн. лева ще отидат за превантивни ограничения против африканската чума по свинете.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР