Краят на Ерата Меркел“, възходът на талибаните в Афганистан, коронакризата…

...
Краят на Ерата Меркел“, възходът на талибаните в Афганистан, коронакризата…
Коментари Харесай

Гърдев: САЩ и Русия преговарят за нова архитектура на световен ред, Европа не е поканена

Краят на „ Ерата Меркел “, възходът на талибаните в Афганистан, коронакризата… Кои са събитията, белязали света през 2021?
Димитър Гърдев е посланик, специалист по интернационалните връзки и интернационална сигурност, както и създател на над 100 аналитични публикации. Той е и депутат от Има Такъв Народ.

- Г-н Гърдев, кое е най-важното събитие в международната политика за 2021 година? 

Те са няколко. Едното е встъпването в служба на американския президент Джо Байдън, на неговата администрация от Демократичната партия, което беше белязано от продължаващия разнобой в американското общество и считам, че тези процеси ще продължат, може би и по-нататък. Но видяхме по какъв начин президентът Байдън излезе интензивно на политическата сцена и конфликта с Китай – първо, напрежението към големия търговско-икономически дисбаланс и второ, Южнокитайско море и проблемите с Тайван. Американската администрация уточни Китай като един от най-големите проблеми на Съединени американски щати.

Много бяха диалозите и с другия огромен състезател на международната сцена Русия. Вече има втора онлайн среща на двамата президенти и виждаме, че нещата там набират доста сериозна динамичност. За първи път от края на Студената война имаме един разговор, документи и продан на оферти за създаване на новата архитектура на международен ред. На процедура Русия предложи разделянето на света на сфери на въздействие, което естествено не се хареса на европейските сътрудници, само че Съединени американски щати са подготвени да разискват този вид. Това е изключително значимо, тъй като визира архитектурата на европейската сигурност, само че виждаме, че Европа отсъства. Тя не е поканена на тези договаряния. Въпреки няколкото опита на Жозе Борел, Урсула фон дер Лайен и други европейски политици да заявят предпочитание за присъединяване, то беше признато с неуважение. Това е доста значим развой – американската администрация, отношението й към Китай, отношението към Русия и към Европа и това съглашение, което беше подписано сред Англия, Съединени американски щати и Австралия, изолацията на Франция, и още един доста значим проблем, новата архитектура за сигурност на европейския континент.

Другото събитие е изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан. Точно на 20-та годишнина от атентатите, на практика беше задействано това решение. И Съединени американски щати се изтеглиха от този район като в същото време оставиха интернационалната общественост в незнание какво ще се случва по-нататък. Там пристигнаха талибани, които пораждат безпокойствие, че ще се ускори бежанската вълна.

Друго значимо събитие е смяната на ерата на Меркел в Европа. Изключително значимо от външнополитическа позиция, тъй като виждаме тази страна, която беше водеща, която повече от десетилетие управляваше всички процеси в Европа, бе поета от съдружно държавно управление, чиито членове в по-голямата си част са непознати и ще забележим по какъв начин ще се развиват нещата оттук насетне. Същевременно може ясно да се каже, че Франция придобива все по-голяма тежест в Европейски Съюз и властовият център се измества към тази страна. Виждаме по какъв начин за Европа се концентрираха тези три значими геополитически събития – политиката на новата американска администрация, опитът на Русия за нови сфери на въздействие и промяната на Меркел като главен политик и мотор на Европейски Съюз.

- По оста САЩ-Русия опълчването ще се ускорява ли?

То доближи до избрана точка и договарянията съставляват едно решение на това опълчване. Преди това от Съединени американски щати заговориха за нов тип наказания, което можеше да докара до политическа изолираност на Москва. Русия пък показва хладна мощ на границата с Украйна, което Западът одобри като опасност за нахлуване и което сътвори много съществено безпокойствие. Съединени американски щати и западните им съдружници по тази причина започнаха тези договаряния, тъй като напрежението и борбата доближиха до такова ниво, което можеше да излезе от политически надзор и да се провокират действителни бойни дейности. Тупикът действително бе сменен с преговорен развой. Изключително значимо за целостта на Европа е какъв ще е резултатът от тези договаряния, а тя не взе участие в тях, тъй като не съумя да задвижи един главен собствен детайл и от Европейския контракт за стратегическа автономия и самостоятелност на европейската защита. Ако тези неща бяха задвижени, Европа щеше да бъде равносилен сътрудник.

- След динамичността на политическата сцена към короновируса промени ли се Китай?

Да, Китай съумя посредством типични за тях ограничения да излезе пръв от рецесията на ковид. Всъщност там се организира всеобща имунизация - над 2.4 милиарда сложени ваксини. Китай съумя да преодолее този проблем, до момента в който другите страни се оправят с следствията. Това му даде опция да задвижи скоростно своето произвеждане и в този миг страната навлиза в нови ниши на пазара, като това му дава стратегическо преимущество. Смятам, че по тази причина европейските страни ускориха ограниченията против разпространяването на ковид, които се посрещат с протест от техните жители, тъй като по този метод Китай закупи изключителна конкурентноспособност.

- Друг забавен район за Европейски Съюз са Балканите – Скопие лобира против България, с цел да падне ветото, а република Сръбска разгласи, че след шест месеца излиза от Босна и Херцеговина. Може ли да има изненада за Европа от югоизточната й част?

Да, постоянно съм считал, че района на Балканите е бил извънредно неустойчив. Нашите сътрудници от Северна Македония лобират против България и ни упрекват, че сме главната спънка пред процеса на разширение. Ако погледнем, обаче, към целия Балкански район ще стигнем до една моя остаряла теза, че проблемите сред Скопие и София са най-лесно разрешими, тъй като имаме контракт, който е признат от двете страни и върху който може да се стъпи като основа, с цел да бъде задействан разговорът. Има място за позитивно решение. Сега по кое време това ще се случи, доста зависи от македонската страна, тъй като те са наясно какви гаранции желаеме – „ 5+1 “ ги назоваваме, само че сега, в който това се случи, договарянията започват. От друга страна, проблемите сред Косово и Сърбия след една промяна на табелите на колите в тези страни бяха близо до боен спор, което приказва какъв брой е нежен мирът и какъв брой бързо могат да се интензифицират тези отрицателни трендове. Що се касае за Босна и Херцеговина, аз нямам доверие, че сърбите ще излязат от федерацията. Това, което могат да създадат, обаче, е да излязат от фискалната работа на общността за събиране на налози, което блокира незабавно самата финансовата система на федерация. Това е действително, изпълнимо, допустимо. Другите проблеми са в Черна гора. Църковните въпроси там сложиха страната пред политическа рецесия. Освен това има и изказвания на Албания за обединяване с Косово, което е също неустойчив фактор. Затова Западните Балкани са от извънредно значение и за България, и за Европейски Съюз. Там би трябвало да се работи. Спорът сред София и Скопие беше изведен съзнателно на напред във времето, с цел да не се виждат тези доста по-сериозни проблеми. Нашият спор е най-лесно решим от тези, за които загатнах. Това, което разгласи Сърбия за „ Отворени Балкани “, самодейност, за която нашите македонски сътрудници преждевременно се причислиха, това е извънредно антиевропейска самодейност. Това дава опция за нахлуване на Сърбия в тези райони, за отваряне на страните за артикули от Китай. Но виждаме, че другите страни от Западните Балкани се оповестиха срещу.

- Ще успее ли страната ни да отбрани своя народен интерес в разговора със Скопие?

Аз постоянно съм повтарял, че националните ползи на България, в действителност са европейските, тъй като единственото, което желаеме е да имаме една гаранция, че македонското общество е напълно готово да одобри европейските полезности, а точно отбраната от дискриминация въз основата на език, националност, за съблюдаване на човешките права, унищожаване на езика на омразата, преустановяване на всевъзможни териториални или малцинствени искания. Това са европейски полезности, това не са български измислици или злонамерено сложени искания. Това са базови европейски полезности. България упорства те да бъдат ясно обезпечени и по тази причина нашият интерес съставлява европейския интерес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР