Краят на 80-те години на миналия век. Желязната завеса още

...
Краят на 80-те години на миналия век. Желязната завеса още
Коментари Харесай

Хората, които караха скейт по времето на социализма

Краят на 80-те години на предишния век. " Желязната завеса " още не е паднала, а паметникът на Съветската войска се издига в сърцето на София. Вероятно младежите през днешния ден, изключително тези, родени във втората половина на 90-те години или пред XXI век, мъчно биха разкрили да открият нещо, което да им приказва от това време. Момент. Около паметника има група скейтъри. Факт, който несъмнено би ги изненадал.

Всъщност в края на 80-те години в България към този момент има скейт просвета. На това е и отдадена изложбата " Скейтъри от предишните времена ", която ще бъде открита през днешния ден в Чешкия център от 18.00 часа. Фотографиите са дело на Мартин Младенов. Когато е на 18-годишна възраст през 1989 година един негов съученик - Досю Армуджиев, му загатва, че е републикански първенец по скейт. Фотографът незабавно употребява момента да го попита дали може да снима. Отговорът е позитивен.

" Те се радваха, тъй като не ги бяха снимали кой знае какъв брой до тогава ", споделя Младенов пред " Дневник ". Първата серия от фотографии е от тренировки, колкото и релативно да е това определение - скейтърите просто се забавляват. Налага се и сами да си вършат скейтовете, както и облеклото - оцветяват облекла и съкратяват панталони. Втората серия фотографии на Младенов е от републиканското състезание през същата година.

 Снимка от изложбата.
Снимка от изложбата.

За Младенов това е част от едно по-широко събитие - появяването на разнообразни субкултури. " По това време имаше и метъли, пънкари, ню уейвъри ", акцентира той. За него се появява една характерна интензивност, която влияе на околната градска среда. " До оня миг нямаше хора, които да усвояват интензивно и неофициално пространстовото към някой монумент ", споделя той. Лично съгласно него това е внасяло " смисъл и живот в инертния и безплоден град ".

" По време на социализма можеше да се забележи единствено, че футболните почитатели дискутират следващия мач пред Централната минерална баня, а някогашните пандизчии се срещат пред магазин " София ". Доста слаби занимания, с цел да ги назовем градска просвета ", добавя Младенов.

Изложбата " Скейтъри от предишните времена " може да бъде забелязана в Чешкия център до 7 ноември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР