Край на всички пречки пред свободния пренос на газ -

...
Край на всички пречки пред свободния пренос на газ -
Коментари Харесай

ЕК сложи юзди на Газпром - какви са предимствата за България

Край на всички спънки пред свободния транспорт на газ - това е единствено едно от отговорностите, които Европейска комисия наложи на съветския енергиен колос " Газпром ". Задълженията се постановат след дългогодишни договаряния с съветската компания поради монополното ѝ състояние в Централна и Източна Европа.
Съгласно умозаключение на Европейска комисия от 2015 година, " Газпром " следваше обща тактика за делене на пазарите на газ съгласно националните граници в осем страни членки (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази тактика евентуално е разрешила на „ Газпром “ да постанова по-високи цени на газа в пет от тези страни членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша). На тази процедура се поставя край, твърдят от Брюксел.
От през вчерашния ден (24 май) съветската компания има 4 отговорности що се отнася до пазара в Централна и Източна Европа. Ако не ги съблюдава, следва санкция. Ето какви са отговорностите:
1. Край на договорните бариери пред свободния транспорт на газ : " Газпром " би трябвало да отстрани всички наложени на клиентите си ограничавания във връзка с препродажбата на газ през граница. Тези ограничавания включват забрани за експорт и клаузи, налагащи закупеният газ да се употребява на съответна територия (клаузи за местоназначение), и други ограничения, които предотвратяват трансграничния поток на газ. Освен това , които са изолирали българския газов пазар от пазарите на газ на прилежащите страни от Европейски Съюз.
2. Задължение за улеснение на потоците на газ към изолираните пазари и от тях : " Газпром " ще разреши потоците на газ да текат към и от елементи на Централна и Източна Европа, които към момента са изолирани от другите страни членки заради липса на междусистемни връзки, а точно балтийските страни и България. " Газпром " в този момент ще " замести " неналичието на междусистемни връзки, като даде на съответните клиенти опцията да доставят газ на тези страни и от тях. По-специално, клиенти, които са закупували газ, в началото за доставка до Унгария, Полша или Словакия, могат да изберат вместо това " Газпром " да доставя всичкия газ или част от него до България и/или балтийските страни (и обратно).
3. Структуриран развой за обезпечаване на конкурентни цени на газа: На съответните клиенти на " Газпром " се дава ефикасен инструмент, с който да се подсигурява, че тяхната цена на газа отразява нивото на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, изключително в разпределителните центрове за полутечен газ. . Новата цена на газа би трябвало да бъде избрана в сходство с нивото на цените в конкурентните континентални западноевропейски пазари на газ. При противоречие от страна на " Газпром ", следва арбитраж - в случай че няма единодушие в период от 120 дни. Арбитърът ще наложи конкурентна цена на газа, отчитаща напълно посочените нагоре западноевропейски референтни стойности. Освен това арбитражът би трябвало да се организира в границите на Европейски Съюз.
4. Без потребление на господстващо състояние при доставките на газ: " Газпром " не може да се възползва от каквито и да е преимущества, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като употребява господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.
Специално за " Южен поток " в решението ясно се показва, че. Това се ползва, без да се визира въпросът дали това искане би било въобще основателно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР