Край на политическата агитация по училища и детски градини. Парламентът

...
Край на политическата агитация по училища и детски градини. Парламентът
Коментари Харесай

Парламентът забрани партийната агитация в училище

Край на политическата пропаганда по учебни заведения и детски градини. Парламентът дефинитивно одобри промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, които не разрешават политическата и партийната активност в учебни заведения и детски градини. От 160 дали своят вот народните представители - " за " бяха 115, " срещу " 33, а 12 гласоподаваха " въздържал се ".

Приетите текстове заявяват, че автономията на учебните заведения и детски градини не може да се нарушава от политическа и партийна активност.

Забраняват се налагането на политически доктрини от учители, зам.-директори, шефове на учебни заведения и градини и от 28-те началници на районните ръководства на образованието и чиновниците в тях. Законът към този момент изисква от тях да са политически неутрални при осъществяване на функционалностите им.

По време на дебатите някогашният министър на образованието Красимир Вълчев (ГЕРБ) съобщи, че законопроектът значително е декларативен и е заслон за уволненията в просветителната система през 2021 година, само че въпреки всичко измененията, направени сред първо и второ четене, са понижили тези опасности.

" Той рискува да ограничи сътвори държание на ограничаване в учителите във връзка с възпитанието и образуването на възгледите на децата. Не всички политически хрумвания и доктрини са неприятни - някои от тях за основополагащи полезности на нашето общество - в този смисъл бяха направени някои дефиниции в законопроекта които отстраняват този минус. Надяваме се, че този закон няма да бъде употребен за по-нататъшни политически репресии ", съобщи той.

Според депутата от ГЕРБ Петър Николов доста хора са обезпокоени поради медийните спекулации и липса на схващане на текстовете.

Той помоли ръководителя на просветителната комисия Ирена Атанасова (БСП) или просветителния министър Николай Денков да уверят работещите в сферата, че този учителите няма да бъдат лимитирани да членуват в партии или да упражняват естествените си политически права отвън работното си място.

Христо Симеонов от " Продължаваме промяната " отговори, че в законопроекта ясно е дефинирано какво тъкмо значи партийна или политическа активност и той не нарушава политическите права на жителите.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ се включи в дебата като съобщи, че не е редно да се вършат апели за изказвания и заявления по време на второ четене, а вместо това може да се създадат редакции, тъй че да няма мотив за разнообразни тълкувания след приемането на закона.

Георги Михайлов от Българска социалистическа партия поддържа Карадайъ и сподели, че не може да се приказва за " лов на вещици " и политически репресии.

Антония Димитрова от Политическа партия сподели, че всички знаят от коя политическа партия са голяма част от шефовете в страната. " Важното е да бъдат потвърдени експерти и да не употребяват своята позиция или служебни запаси за реализирането на партийни цели ", съобщи тя.

Николай Денков благодари на градивното отношение на опозицията по време на разискването на законопроекта в просветителната комисия и в пленарната зала.

" Надявам се и този образец да бъде употребен и при други гласувания за всички тематики, свързани с обучение ", съобщи просветителният министър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР