Край на монопола на здравната каса - занапред ще можем

...
Край на монопола на здравната каса - занапред ще можем
Коментари Харесай

Новият модел за здраве слага край на монопола на НЗОК

Край на монопола на здравната каса - отсега нататък ще можем да се осигуряваме и в здравни фондове наред с НЗОК. Това е моделът, който предлага за полемика здравният министър Кирил Ананиев. Министърът показва визията си за демонополизацията на необятно публично разискване с присъединяване на всички заинтригувани страни. 

``
реклама

Няма да се позволява частните здравни фондове да сортират лицата по здравен статус, предлага още здравният министър. Частният фонд пък би трябвало да набере най-малко 500 хиляди здравноосигурени, с цел да може да проработи. Според плана жителите със здравни права ще имат избран период, с цел да изберат частен фонд, а в случай че не го създадат, си остават в НЗОК.

Имат правото също по този начин един път годишно да сменят по избор фонда си. Според концепцията на екипа в Министерството на здравеопазването, изготвил новия здравноосигурителен модел, здравната вноска ще се резервира на 8%.

Според застрахователите в опазването на здравето обаче този % е непълен, защото ще би трябвало да се заделят средства и за основаването на гаранционен фонд. Именно при банкрут на здравния фонд, който са избрали, лицата незабавно ще бъдат прехвърляни в различен, без това да е за тяхна сметка.

По време на полемиката омбудсманът и опозицията изрекоха опасенията си от неясноти за това какво се случва с групите лица, които се обезпечават за здраве за сметка на държавния бюджет. Няма изясненост от кой момент тъкмо ще влезе в дейности новият здравен модел, отбелязва Нова телевизия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР