Край на минималната работна заплата за всички. От догодина тя

...
Край на минималната работна заплата за всички. От догодина тя
Коментари Харесай

Размерът на минималната работна заплата ще зависи от професията

 Край на минималната работна заплата за всички. От следващата година тя ще се договаря по специалности. За това се споразумяха страната, бизнесът и синдикатите посредством съглашение за съдействие. И трите страни дефинираха съглашението като извънредно значимо, откакто в края на всяка година възникваха разногласия за това дали въобще би трябвало да има минимална работна заплата. Сега следва да се реши, какъв ще е механизмът, по който да се дефинират ставките за обособените специалности. Амбицията е новите заплати да влязат от следващата година.

На процедура смяната значи, че ще има най-малък предел, под който никой отрасъл няма да може да падне. Промяната е желана от години от работодателските организации.

" Тя да не бъде универсална за всички браншове, а за всички стопански действия да се договоря надлежно сред синдикати и работодатели. По този метод бихме могли да махнем минималните осигурителни прагове ", съобщи Деница Сачева, министър на труда и обществената политика.

" Един ИТ експерт изобщо не се интересува какво е това 610 лв.. Той си търси неговите 2000 лева примерно и нагоре ", изясни Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Споразумението сред страната, бизнеса и синдикатите включва общо 40 ограничения. По него се работи от месеци, само че до подписването се стигна в този момент. Трите страни дефинираха тази стъпка като стратегически значима за идващото десетилетие. И поради рецесията от ковид.

" Проявяваме разсъдък. Най-малко в този момент е времето за кавги, тъкмо противоположното. Много е комплицирано, никой самичък не може да се оправи с общи старания. Ако можем да се измъкнем от рецесията, ще е добре ", съобщи министър председателят Бойко Борисов.

А ограниченията са ориентирани към бизнес-средата и стопанската система, енергетика и обществена отбрана, зелената договорка, демографията, образованието, трудовата миграция.

" Трябва България да бъде една съвременна страна с съвременни работодатели, хора с съвременно мислене, съвременни синдикати и един добър синдикален разговор. Решихме по този начин да се опитаме да заровим томахавките по доста въпроси и да намерим компромисите ", съобщи Кирил Домусчиев – ръководител на КРИБ.

  " Трябва да кажем, че това национално тристранно съглашение е със статут на национални цели ", сподели Емил Караниколов, министър на стопанската система.

А с цел да се случи сделката, всяка страна е направила своите взаимни отстъпки.

" Най-големият компромис от страна на работодателите беше това, че 3-те дни болнични не престават да се заплащат от тях, а  най-големият компромис, който направиха от своя страна синдикатите, че не се одобри тяхното предложение да се връща част от прихода на най-бедните фамилии в края на годината ", изясни общественият министър Деница Сачева.

От новото съглашение стана ясно, че цялостната либерализация на пазара на електричество на дребно ще стане в период сред 3 и 5 години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР