Край на физическото явяване пред ТЕЛК. Дълго чакана реформа предвижда

...
Край на физическото явяване пред ТЕЛК. Дълго чакана реформа предвижда
Коментари Харесай

Край на физическото явяване пред ТЕЛК?

Край на физическото явяване пред ТЕЛК. Дълго чакана промяна планува комисиите да дефинират % неработоспособност единствено по документи.

За да няма корупция, заявките за освидетелстване ще се разпределят на инцидентен принцип, като делата в правосъдната система. Заявката на здравния министър е новите правила да влязат в действие още през май. Официално предложение за смяна в законодателството обаче към момента няма.

Повече от година персоналните лекари могат да издават електронни посоки за ТЕЛК. А неотдавна всички проучвания, епикризи и остарели решения са налични в електронното досие на пациентите. Здравните управляващи готвят още промени в системата.

" Пациентът изобщо да няма посещаване при доктор. Един пациент от Благоевград примерно в случай че си подаде документите за освидетелстване към " Информационо обслужване " той може да бъде разпределен примерно във В. Търново ", изясни здравният министър Асен Меджидиев.

Така съгласно него ще се предотвратят порочните практики в системата.

" Всички типове на корупционни практики и на закъснение на ТЕЛК решения ще бъдат сведени до най-малко ".

ТЕЛК ще има сред 7 и 10 дни да дефинира % неработоспособност и да изпрати решението до Национален осигурителен институт и обществените служби.

" Гарантирам като министър на опазването на здравето,ч е от началото, средата на май тази система ще стартира да действа ", съобщи Асен Меджидиев.

За да се случи това обаче, са нужни промени в законодателството. Такива публично към момента не са препоръчани

" И в този момент има опция да се премине освидетелстване по документи. За мен е нелогично да се вкара тотално сходна процедура. Мисля, е това е следващата самоинициатива в сектора ", счита Васил Долапчиев - ръководител на Съюза на слепите в България.

Медици от ТЕЛК споделят, че по документи могат да дефинират % неработоспособност на хора с потвърдени съдречносъдови и онкологични болести.

" Друга част, които са с ортопедични, хирургични болести,трябва да бъдат обезателно прегледани. Представяйки документ, който не дава отговор на действиетелното положение на пациентите, ние не можем да вземем вярна оценка ", споделя доктор Петко Ников - предс. на Сдружение на лекарите по работоспособността и здравна експертиза в България.

Медиците не поддържат и концепцията за инцидентно систематизиране на заявките за освидетелстване от ТЕЛК.

" Това е безусловно неуместно, откакто има опция да бъде гледано в прилежащи комисии ", споделя доктор Петко Ников.

Освен идната промяна в ТЕЛК здравният министър показа и мобилното приложение, с което лекарите могат да изписват електронно по този начин наречените " бели предписания ". Задължително електронно ще се предписват единствено медикаменти, които се покриват от Здравната каса. Издадените електронни бели предписания са към 25 000.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР