Край на делото за трагедията в Горни Лом. В Окръжния

...
Край на делото за трагедията в Горни Лом. В Окръжния
Коментари Харесай

Слагат край на делото за трагедията в Горни Лом

Край на делото за нещастието в Горни Лом. В Окръжния съд на Видин ще бъде прочетена присъдата за гърмежа във фабриката за муниции, при която починаха 15 души преди 4 години, оповестява " Канал 3 ".

На 1 октомври 2014 година при утилизация на противопехотни мини в цех „ Миджур “ във видинското село Горни Лом умират 15 души – 13 мъже и две дами, а предприятието беше разрушено. 11 от починалите бяха служащи, които са били на промяна. При гърмежа пострадаха и други две дами.

Почти четири години след гърмежа във видинското село делото за нещастието е на финала. Обвиняемите са четирима. До момента са разпитани близо 200 очевидци, 50 са движимостите лица, а самото дело е 180 тома. Като цивилен ищци по делото са приети към 50 близки и родственици. При гърмежа през 2014 година цех „ Миджур “ е благосъстоятелност на компания „ Видекс “. Дейността на фабриката по това време е произвеждане на взривни субстанции за цивилен цели и утилизация на муниции. Един от обвинените по делото е и притежателят на завода Валери Митков, чийто наследник също умира във гърмежа.

Само преди седмица прокуратурата предизвести, че взривните субстанции, останали от заличавания цех „ Миджур ” не се съхраняват вярно и има риск от нова покруса. Прокуратурата се задействала след сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров от кмета и ръководителя на общинския съвет в Чупрене, че в складовете на завода се съхраняват огромни количества взривни субстанции без да са изпълнени всички условия за сигурност.  Върховната административна прокуратура е проверила сигнала и е открила, че на територията на завода няма средства за ранно предупреждаване на личния състав, способените органи и популацията. Наред с това компанията, виновна за съхранението на рисковите материали, не е обявила контракти за въоръжена защита или документи за лични или наети складови пространства.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР