Край на абонаментните карти и билетите: Люксембург премина към безплатен

...
Край на абонаментните карти и билетите: Люксембург премина към безплатен
Коментари Харесай

Експериментът „безплатен транспорт“ в Люксембург започна

Край на абонаментните карти и билетите: Люксембург мина към безвъзмезден публичен превоз, като с тази мярка се трансформира в първата страна в света, която предлага сходна услуга на цялата си територия, споделя Франс прес.



" Доволна съм, това е добра екологична мярка. Да не се постанова да купуваш карта (25 евро) всеки месец улеснява живота ", разяснява Анна Бейрао на слизане от трамвай.

" Може би от ден на ден хора ще се качат на градския превоз. Лично аз употребявам единствено него и велосипеда си ", показва вяра Тиери, различен пасажер.

" А, гратис е, не знаех ", радостно възкликва Доминик, който чака своя трен до Нанси на централната гара в Люксембург. Чантата му е цялостна със стекове с цигари, които са по-евтини във Великото херцогство. Това ще се отрази удобно на цената на билета му до Франция.

Автоматите за билети последователно ще бъдат изтеглени, само че на гарите ще останат пунктове за билети за интернационалните пътувания и за първа класа за влака в Люксембург (единственото изключение от безплатните билети).

Тази събота е последният работен ден на гишето на централната гара.

Служителите ще би трябвало да бъдат преквалифицирани. Те се безпокоят, че още не е ясно какво ще стане с тях.

Безплатният транспорт, определян като значима обществена мярка, ще икономисва на 40% от семействата (т.е. тези, които употребяват публичния транспорт) приблизително по 300 евро годишно.
Мярката е част и от проекта за подвижност, целящ да понижи тапите във Великото херцогство, където преобладаващо транспортно средство са колите.

Това е най-разпространеният превоз в Люксембург - 47% от колите се употребяват за пътешестване до работа, а 71% - за развлекателни цели, сочи изследване от 2018 година на Те Ен Ес Илрес (TNS Ilres).

Министърът на устойчивото развиване и инфраструктурата Франсоа Бош, който е еколог, съобщи пред Агенция Франс Прес, че " в действителност е належащо системата да се промени ".

Той мечтае да трансформира Люксембург в " лаборатория за подвижността на 21-ви век ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР