Кръвта е нещо общо за всички хора. Всеки има кръв,

...
Кръвта е нещо общо за всички хора. Всеки има кръв,
Коментари Харесай

Коя е най-рядката кръвна група?

Кръвта е нещо общо за всички хора. Всеки има кръв, която се състои от плазма, тромбоцити, бели кръвни кафези и червени кръвни кафези. Докато цялата кръв прави едно и също нещо, тя не е една и съща. Една дребна част от хората са с най-рядката кръвна група АБ-, Rh-null или по този начин наречената златна кръв.

Кръвта е разграничена на видове и се дефинира от това дали участват или не избрани антигени, нормално протеини. Антигенът е вещество, което може да накара имунната система на тялото да реагира. Има система, наречена ABO система за установяване на кръвни групи.

Коя е най-рядката кръвна група?

Общата формулировка за рядка кръвна група е тази, която се случва с периодичност 1 на 1000 души или по-малко. Друго определение е, че вашата кръвна група е рядка, в случай че нямате антиген, който множеството хора имат, или имате антиген, който множеството хора нямат.

Една от най-редките кръвни групи в света е Rh-null или по този начин наречената „ златна кръв “ Тя е друга от Rh негативната, защото въобще няма нито един от Rh антигените.

Тази кръвна група е толкоз рядка, че единствено към 50 души в целия свят я имат.

Защо Rh-null е най-рядката кръвна група?

Всеки от осемте вида кръвна група може да бъде разграничен на доста разнообразни разновидности, което води до милиони разнообразни кръвни групи, всяка класифицирана по голям брой комбинации от антигени.

Тук нещата стават сложни. Белтъкът RhD, се отнася единствено до един от 61 евентуални протеина в Rh системата. Кръвта се смята за Rh-нулева, в случай че в нея липсват всичките 61 вероятни антигена в Rh системата. Това освен го прави необичаен, само че също по този начин значи, че може да бъде признат от всеки с рядка кръвна група в Rh системата. Ето за какво се счита за „ златна кръв “.

Златната кръв е необикновено значима за медицината, само че и доста рискова за притежателя.  Ако притежател с нулев Rh се нуждае от кръвопреливане, може да е мъчно да се откри донор.

Кои са четирите съществени кръвни групи?

Четирите съществени кръвни групи са:

  • Тип А: Тези хора имат антиген А.
  • Тип B: Тези хора имат B антиген.
  • Тип AB: Тези хора имат както А, по този начин и В антигени.
  • Тип О: Тези хора нямат нито А, нито В антигени.

В допълнение към това кръвните групи могат да бъдат или негативни, или позитивни, според от отсъствието или съществуването на антигена D на Rh фактора.

Ако имате D антиген на Rh фактор, както множеството хора, се споделя, че сте Rh позитивен.

Ако го нямате, се споделя, че сте Rh негативен. Да бъдеш Rh негативен е по-рядко срещан от Rh позитивен. Когато вземете поради главните антигени А и В и Rh фактори дружно, има осем общи кръвни групи.

Вижте още:

Как се унаследяват кръвните групи?

Вие наследявате кръвната си група по същия метод, по който наследявате цвета на очите си – от биологичните си родители. Както ABO гените, по този начин и Rh факторите идват от татко ви и майка ви. Поради многото вероятни комбинации може да нямате тъкмо същата кръвна група като родителите си.

Какви кръвни групи са съвместими за даряване на кръв?

Решаването кой вид кръв е подобаващ (съвместим) за човек, който се нуждае от кръв, зависи от групата ABO и Rh групата и по какъв начин те съответстват.

Ако имате кръв от тази група:

  • Положителен: Можете да получите донорска кръв, която е A позитивна, A негативна, O позитивна или O негативна.
  • Отрицателен: Можете да получите донорска кръв, която е негативна А или О негативна.
  • B позитивен: Можете да получите донорска кръв, която е B позитивна, B негативна, O позитивна или O негативна.
  • B негативен: Можете да получите донорска кръв, която е B негативна или O негативна.
  • AB позитивен: Можете да получите кръв от всяка кръвна група.
  • AB негативна: Можете да получите донорска кръв, която е AB негативна, A негативна, B негативна или O негативна.
  • O позитивен: Можете да получите донорска кръв, която е O позитивна или O негативна.
  • O негативен: Можете да получите единствено донорска кръв, която е O негативна.

Кръвта вид О е повсеместен кръводарител. Отрицателната кръв вид О най-често се употребява за незабавни случаи.

Може ли вашата кръвна група да се промени?

Обикновено през целия си живот ще имате една и съща кръвна група. В някои случаи обаче кръвните групи биха могли да се трансформират.

Това се дължи на необикновени условия, като трансплантация на костен мозък или приемане на избрани типове рак или инфекции. Не всички промени в кръвната група са непрекъснати.

Какво съставляват кръвните групи?

Отне известно време, с цел да се уточнят тънкостите на кръвта, само че през днешния ден знаем, че това поддържащо живота вещество се състои от:

  • Червени кръвни кафези — кафези, които придвижват О2 и отстраняват въглеродния диоксид в тялото;
  • Бели кръвни кафези — имунни кафези, които пазят тялото от инфекции и непознати агенти;
  • Тромбоцити — кафези, които подкрепят съсирването на кръвта;
  •  Плазма – течност, която носи соли и ензими.

Всеки съставен елемент играе роля във функционалността на кръвта, само че алените кръвни кафези са виновни за нашите разнообразни кръвни групи. Тези кафези имат протеини, покриващи повърхността им, наречени антигени, и съществуването или отсъствието на избрани антигени дефинира кръвната група – кръвта вид А има единствено антигени А, вид B единствено B, вид AB и двата и вид O няма нито един.

Червените кръвни кафези имат различен антиген, наименуван RhD протеин. Когато е налице, се споделя, че кръвната група е положителна; когато липсва, се споделя, че е негативен. Типичните комбинации от антигени A, B и RhD ни дават осемте общи кръвни групи (A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ и O-).

Протеините на кръвния антиген играят разнообразни клетъчни функции, само че разпознаването на непознати кафези в кръвта е най-важното.
Мислете за антигените като подмолното прекосяване към кръвния поток, до момента в който нашата имунна система е портиерът. Ако имунната система разпознае антиген, тя пропуща клетката да премине. Ако не разпознае антиген, той инициира защитните системи на тялото и унищожава нашественика.

Ако човек с кръвна група А получи кръвопреливане на кръв от група В, имунната система няма да разпознае новото вещество като животоспасяваща нужда. Вместо това, той ще прегледа алените кръвни кафези за нашественици и ще нападна. Ето за какво толкоз доста хора или се разболяват, или умират по време на трансфузии преди блестящото изобретение на Ландщайнер.
Затова хората с О негативна кръв се смятат за „ универсални донори “. Тъй като техните червени кръвни кафези нямат антигени A, B и RhD, имунната система няма метод да разпознае тези кафези като непознати и по този начин ги оставя задоволително сами.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР