Кръвообращението при човека е от затворен тип – кръвта тече

...
Кръвообращението при човека е от затворен тип – кръвта тече
Коментари Харесай

Кръвообращение – движението на кръвта и пътят, който изминава


Кръвообращението при индивида е от затворен вид – кръвта тече по мрежа от кръвоносни съдове. Чрез кръвообращението се обезпечава доставката на хранителни субстанции и О2 на клетките, като в същото време се изнасят въглеродния диоксид и отпадните артикули на тяхната обмяна. Кръвоносната система е тази, по която се движи кръвта и тя се състои от сърцето и всички кръвоносни съдове.

Кръвообращението се разделя на две съществени елементи или наричани още дребен и огромен кръг на кръвообращение . Малкият кръг на кръвообращение има отношение към преместването на кръвта от дясната половина на сърцето до белите дробове, където тя се насища с О2 и се освобождава от въглеродния диоксид. За разлика от това съдовете на огромния кръг на кръвообращението придвижват богатата на О2 и хранителни субстанции артериална кръв от лявата половина на сърцето до всички тъкани, след което кръвта се връща в дясната му половина.

Малкият кръг на кръвообращение е показан най-общо от белодробния дънер , водещ началото си от дясната камера, който по продължението си се раздвоява и дава началото на двете белодробни артерии (дясна и лява). Тези артерии внасят богата на въглероден диоксид кръв, а посредством белодробните вени се изнася богатата на О2 кръв от белите дробове, която посредством тях доближава до лявата половина на сърцето, вливайки се в лявото предсърдие.

Свързани публикации.. Сърцето – ролята му на помпа за поддържане на кръвообращението 0 Как „ работи “ кръвообращението - в резюме (видео) 0 Кръвообращението е от основно значение за краката 0

Големият кръг на кръвообращение води началото си от лявата камера и по-конкретно от основния артериален съд – аортата . По нея се изтласква богатата на О2 кръв към по-малките артериални разклонения до капилярите, където се реализира обменът на газове и хранителни субстанции с клетките. След което по венули (малки венозни съдове), преминаващи във вени, кръвта доближава до двете кухи вени – горна и долна, които се вливат в дясната половина на сърцето и по-конкретно – дясното предсърдие. 1828
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР